Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Șezătoare ca pe vremea bunicilor, la Muzeul de Etnografie din Baia Mare

Your browser doesn't support HTML5 video.

O întâlnire că pe vremea bunicilor, o șezătoare, a fost pusă la cale aseară în Baia Mare, iar doritorii nu au întârziat să apară.

Gospodinele s-au întrecut la țesut, tors și cusut, în timp ce copiii și-au arătat talentul la dansuri populare.

Nu a lipsit nici mirosul de plăcintă, rumenă și gustoasă, ca la bunica acasă.

Oaspeții, cu mic, cu mare, în straie tradiționale, au intrat repede în atmosferă. Iar încăperea de la Muzeul de Etnografie din Baia Mare amintea de farmecul tradițiilor străvechi.

Un fuior i-a atras imediat pe cei mici, iar o bunicuță le-a fost dascăl. „Toarcem. Când am fost de 5-6 ani, astea ni le-au dat părinții să toarcem caierul. De când m-am născut avem tiara să tesem, să facem cămeși, să coasem”.

La șezătoare, fiecare a încercat să își arate talentul la cusut, țesut ori tors.

Citește și
Botezul cailor. Tradiții și exemplare frumoase în Prahova, dosare penale în Dâmbovița
Botezul cailor. Tradiții și exemplare frumoase în Prahova, dosare penale în Dâmbovița

Fetiță: „Bunica m-a învățat să cos, să fac haine, să spăl și pe viitor mi-aș dori să fiu ca și bunica mea. Costumul acesta l-am moștenit de la bunicii mei”.

Mămică: „Pentru a le arată celor mici și a le insufla dragostea pentru tradiție și cultură, fiindcă trebuie să-și cunoască rădăcinile si să ducă mai departe și copiilor lor”.

Monica Mare, directorul Muzeului de Etnografie: „Am încercat să aducem la satul din oraș, șezătoarea tradițională de odinioară din satul maramureșean, cu gândul de a transmite și generațiilor mai tinere meșteșugurile de odinioară”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult