Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Premieră în România. Studenților la medicină care nu au luat rezidențiatul toamna trecută li s-a mai acordat o șansă

Your browser doesn't support HTML5 video.

Absolvenții facultăților de medicină din țară, care nu au promovat examenul de rezidențiat, au participat duminică la o sesiune extraordinară. O premieră la noi în țară.

Sunt disponibile peste 600 de locuri, dar și două posturi, rămase neocupate după examenul din noiembrie 2022.

Tinerii au avut la dispoziție patru ore pentru a rezolva grilele. La finalul examenului mulți au ieșit din sala încrezători.

Student: „A fost destul de bine, cred că o să iau. Am mai dat (examenul). A fost mai greu înainte, acum o să fie mai bine”.

Student: „A fost mai ușor decât sesiunea trecută”.

Reporter: La ce specialitate vrei, te-ai gândit?

Citește și
medici
Ducem lipsă de medici, iar birocrația nu ne ajută deloc. Câți candidați înscriși la examenul de rezidențiat vor profesa

Student: „Ceva cu pediatrie”.

Reporter: Prima oară când ai dat examenul la ce-ți doreai să intri?

Student: „Tot pediatrie”.

Student: „Speram să fie un pic mai ușor, am cam consumat tot timpul alocat, am mai avut câteva minute dar până la urma am reușit să rezolv toate grilele fară prea multa grabă. Eu mi-aș dori chirurgie cardiovasculară. Au rămas multe posturi pe chirurgie. Eu am plecat în străinătate la rezidențiat și îmi doresc să mă întorc pe specialitatea pe care mi o doresc”.

În urma examenului de rezidențiat organizat în luna noiembrie, 626 de locuri și două posturi în Târgu Mureș au rămas neocupate. Pentru a le ocupa s-au înscris în aceasta sesiune, organizată pentru prima dată la noi în țară, 962 de candidați. Dintre aceștia 734 au susținut examenul și anul trecut și nu l-au promovat.

Este vorba despre locurile la specialitățile unde există un mare deficit de personal: chirugie generală, medicină de urgență, medicină de familie, terapie intensivă, neonatologie și chirurgie pediatrică.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: „Avem circa 1,5 candidați pentru fiecare dintre aceste posturi și sunt specialități care au posturi mai numeroase neocupate, locuri și posturi că să fim corecți. Majoritatea celor rămase neocupate sunt în specialitățile chirurgicale, 99 la chirurgie, peste 40 la ortopedie”.

Prof. univ. dr. Jinga Viorel, rectorul UMF Carol Davila: „Ne propunem ca din toamnă, la fiecare disciplină să facem un cerc științific pentru o orientare mai bună a studenților, astfel încât atunci când ajung să aleagă specialitatea să fie mult mai bine orientați”.

4% dintre candidații înscriși la examen nu s-au prezentat la concurs.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult