Se vor scumpi chiar și alunele în România. Producția s-a redus la jumătate
Your browser doesn't support HTML5 video.
Producătorii din alte țări primesc deja despăgubiri. La noi ... se lasă așteptate.
Producător: "În mod normal, în acest an, ar fi trebuit să am o cantitate dublă pe acest alun. După cum se vede, buchetele de alune sunt mai rare.". Plantația acestui fermier se întinde pe aproape 4 hectare. Anul trecut, arbuștii au produs peste trei tone de alune, dar acum recolta e la jumătatea din cauza secetei.
Marius Oniga - fermier: "Dacă acum 2-3 ani au fost cîteva probleme de polenizare și, într-adevăr, a fost o producție scăzută, acuma ne confruntăm cu alt tip de problemă, datorită schimbărilor climatice. Producția este afectată, undeva, în proporție de 50%. Pe un hectar, ar fi trebuit să fie, undeva, la o tonă. Dar, din păcate, nu cred că o să ajung la maxim 500 de kg."
Și alți producători se plâng că seceta aproape le-a pus afacerea pe butuci. Un fermier, de exemplu, a cheltuit 100.000 de euro pentru a înființa plantația. Investiția ar trebui amortizată în 5 ani.
Tiberiu Vicsay - fermier: "Probabil că n-o să ajungem la producție la ce ne așteptăm, undeva la 2-2,5 kg pe tufă. Ne bucurăm dacă ajungem la un kilogram."
Recolta scăzută va duce, inevitabil, la creșterea prețurilor. Dacă până acum un kilogram de alune de pădure se vindea la producător cu 2,8 euro, prețul va fi cel puțîn dublu în perioada următoare.
În România, plantațiile de aluni acoperă peste 2000 de hectare. Jumătate au fost înființate în ultimii cinci ani, spun specialiștii.