Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Se anunță noi reguli pentru cei care își închiriază locuințele turiștilor. Ce au pățit 2 soți din Brașov

Your browser doesn't support HTML5 video.

Ar putea apărea noi reguli pentru cei care îşi închiriază locuinţele prin intermediul platformelor online. 22 de oraşe din mai multe ţări europene cer să se reglementeze acest tip de afacere.

Se întâmplă asta pentru că, atunci când turiştii sunt cazaţi în imobile unde există şi alţi proprietari, pot apare diverse altercaţii. Şi la noi au fost semnalate situaţii neplăcute, în oraşe precum Braşov sau Sibiu.

Soţii Calițoiu locuiesc de 40 de ani într-o casă monument istoric din piaţa centrală a Brasovului. Se plâng ca viaţa lor a devenit un chin de când trei dintre apartamentele învecinate se închiriază în regim hotelier.

Ion Calițoiu: "Vin la ora 2 noaptea clienţii, umblă peste tot până îşi găsesc locurile, ies pe terasă. Sunt şi obraznici, te mai înjură. E o gălăgie infernală, nu putem nici să dormim, ca la cârciumă..."

Nemulţumirile au ajuns şi la o asociaţie care se luptă de ceva vreme să introducă un regulament pentru locurile comune.

Citește și
Boom imobiliar pe Valea Prahovei în plină pandemie. Cât costă un apartament sau o casă la Sinaia sau Bușteni
Boom imobiliar pe Valea Prahovei. Cât costă o locuință la Sinaia sau Bușteni

Cristina Creoșteanu, reprezentantul unei asociaţii: "Am avut solicitări insistente de la cetăţeni de pe străzi diferite să promulgăm mai repede reguli pentru utilizarea părţilor de uz comun. Să fie un regulament local care obligatoriu să fie pus în practică şi să fie urmărit de poliţia locală."

O soluţie ar fi ca platformele create special pentru aceste servicii să pună la dispoziţia autorităţilor locale date referitoare la numărul de turişti şi zonele unde îşi inchireaza locuinţele. Astfel, valul de turişti ar putea fi monitorizat, iar proprietarii locuinţelor ar fi obligaţi să plătească taxe locale, spun reprezentanţii primăriei.

Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov: "Atâta timp cât acolo se cazează oameni care aduc plus valoare economiei Brașovului, este foarte bine. Dar asta nu înseamnă că ei nu trebuie să respecte aceleaşi reguli ca toată lumea!"

Octavian Bota, ghid turistic: "Nu taxele sunt neapărat cuiul lui Pepelea, ci presiunea care se pune pe piaţa imobiliară, pe creşterea preţurilor, pe denaturarea unei pieţe imobiliare care nici ea nu ştie pe ce lume se află."

Şi în centrul Sibiului piaţa imobiliară este dată peste cap de închirierea în regim hotelier, prin astfel de platforme. Preţurile au crescut cu 25 la sută în ultimii 3 ani şi nu se opresc.

Cătălin Crăciun, consultant imobiliar: "În urmă cu 3 ani de zile am vândut o proprietate în apropiere de Piaţa Mare, 35 de mp la vreo 42.000 de euro. Acum, o astfel de proprietate este listată la 65.000 de euro."

Carmen Bădilă are în centrul Sibiului două apartamente pe care le închiriază în regim hotelier. Plăteşte taxe la fisc şi, ca să nu îşi supere vecinii, a impus reguli stricte musafirilor.

Carmen Bădilă, proprietară: "Odată ce le predăm cheile, îi rugăm să respecte câteva reguli: muzica să rămână la un nivel moderat, să selecteze gunoiul, iar cei care vin cu maşina personală, să nu parcheze în porţile vecinilor."

Probleme sunt însă peste tot în lume. Olandezii, spaniolii, francezii, cehii şi polonezii au cerut Uniunii Europene să reglementeze platformele care închiriază locuinţe în regim hotelier.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult