Modifica setarile cookie
Toate categoriile

S-a schimbat legislația pentru angajații care au copii mai mici de opt ani și pentru proaspeții părinți. Ce beneficii au acum

Your browser doesn't support HTML5 video.

Angajații care au copii mai mici de 8 ani pot avea un program flexibil la locul de muncă. Schimbări sunt și pentru părinții care beneficiază de concediu de creștere copil sau pentru salariații care au în îngrijire o rudă bolnavă.

Potrivit unei directive europene care a devenit obligatorie din această lună, toate statele Uniunii trebuie să își schimbe legislația pentru a le oferi oamenilor timp mai mult alături de familie.

Într-o companie de tehnologie din România, angajații care au copii pot să lucreze oricând de acasă și beneficiază de mai multe zile de concediu. Maria are doi copii de 7 și 3 ani, iar programul de lucru flexibil a determinat-o să se întoarcă mai repede la muncă.

Maria: M-am întors la 9 luni din concediu de creștere copil, asta tocmai că știam că am flexbilibiltate, că pot să fiu mamă și pot să fiu și professional, vorbim eficientă. Eu personal pot să mă duc să îmi las copiii la școală, să îi iau de la școală. Pot să îmi fac datoria de mamă fără să existe o teamă că din punct de vedere al angajatorului este o problemă.

Mihaela Vătămanu, specialist compensații și beneficii: Concediul flexibil înseamnă că își pot lua zile de concediu peste concediul legal.

Citește și
bebelus
Natalitatea României este în scădere. De ce ezită tinerii români să devină părinți

Un program de lucru flexibil și mai multe zile libere vor fi obligați să acorde toți angajatorii din România. Potrivit unei noi directive europene, părinții care au copii până-n 8 ani pot cere să lucreze mai puține ore sau să aibă un program de lucru flexibil.

Dan Jurcan, expert politici publice: Se pune problema ce facem în situația în care un părinte alege un program flexibil sau un program redus, cine suportă aceste costuri, angajatorul sau statul. Vor fi ele sau nu compensate de stat, sunt implicații financiare din această perspectivă.

Schimbări sunt și pentru pârinți la nașterea unui copil. Fiecare părinte are dreptul la cel puțin 4 luni de concediu parental, iar două dintre ele NU pot fi transferate celuilalt. Autoritățile vor să determine tații să participe mai mult la cresterea copilului, iar mamele să se integreze mai ușor la serviciu. În prezent, România acordă un stimulent de inserție de la 650 de lei la 1500 de lei dacă părintele se întoarce la muncă mai devreme.

Dragoș Pislaru, președintele Comisiei de Muncă din Parlamentul European: Intenția directivei de a încuraja tații să își ia concediu parental. În România, există posibilitatea de a lua 5 zile, directive prevede 10 zile și cred că este un pas bun pentru ca tații să își asume un rol mai important să nu mai existe un dezechilibru.

Și salariații care au în îngrijire o rudă bolnavă pot beneficia de cinci zile libere și nu una cât este în prezent. Directiva europeană este obligatorie de luna acesta, iar statele membre trebuie să își schimbe legislația până la finalul anului. Altfel riscă amenzi.

Victor Negrescu, europarlamentar: Se pot folosi resurse europene pentru implementare acestor măsuri, pentru crearea unei platforme integrate pentru ce înseamnă aceste zile libere, pentru sprijinirea formelor de lucru parțiale pentru părinții care au de gestionat situații mai dificile.

Echilibrul între viața personală și serviciu a devenit cel mai important obiectiv profesional spre care țintesc acum angajații. Este chiar mai important decât nivelul salariului. Directiva europeană urmărește să încurajeze femeile să participe mai mult pe piața forței de muncă. La nivel European, rata de ocupare în rândul femeilor este cu 10,8 la sută mai mică decât cea din rândul bărbaților.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult