Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Românii sunt cei mai religioşi europeni. ”Când vin greutățile, alergăm la bunul Dumnezeu”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Românii se declară cei mai religioşi europeni, potrivit unui sondaj realizat de cercetătorii americani, cu ajutorul celor din ţara noastră.

Jumătate dintre cei intervievaţi spun că religia este foarte importantă pentru ei şi că merg lunar la biserică. Iar un sfert se roagă zilnic. La polul opus sunt cehii, danezii şi estonienii - foarte puţini dintre ei, cred în Dumnezeu.

Din 1.361 de români, cu vârste de peste 18 ani, din toate categoriile sociale, jumătate au declarat că religia este foarte importantă în viaţa lor şi participă, cel puţin o dată pe lună, la slujbe. 64 la sută nu au niciun dubiu despre existenţa lui Dumnezeu.

Din studiul demarat de cercetătorii americani de la firma PEW Research Center a reieşit ca românii sunt cel mai religios popor din Europa. La noi, sondajul a fost efectuat de o firmă românească de cercetare. Ulterior, răspunsurile au fost trimise în Statele Unite.

"Orice creştin trebuie să creadă în ceva... pentru sănătate se roagă, probabil de aia e şi sondajul ăsta, pentru sănătate, familie, fericire, viaţa mai bună" - spune un bărbat.

Citește și
donald trump
O femeie a leșinat la un discurs al lui Trump, publicul a cântat o melodie religioasă

Zeci de mii de români obişnuiesc să meargă în pelerinaje, cum ar fi cel organizat la Iaşi, de Sfânta Parascheva.

"Am aici crucea de la Ierusalim, din muntele Athos, că băiatul meu cel mic a fost la Ierusalim, iar cel mare la Athos", explică o doamnă.

Mulţi romani îşi sfinţesc icoanele, casele şi maşinile.

Preoţii spun că există o diferenţă între nivelul declarativ şi practica religiei.

Mihai Mărgineanu, preot Parohia "Toma Cozma" Iași: "Viaţa creştină nu e un simplu exerciţiu de a-ţi exprima identitatea la cultul creştin-ortodox. E o chestiune care se manifestă în intimitatea sufletului. Rămâne un raport mult scăzut al celor care practică."

Tudor Pitulac, sociolog Universitatea "Petre Andrei" Iași: "Este o diferenţă semnificativă în felul în care ne asumăm verbal o anumită orientare religioasă şi maniera în care ea se reflectă ulterior."

Maica Iustina, Mănăstirea Sfintei Cruci Oradea: "Când vin greutăţile, fie de ordin material, fie de ordin fizic, de sănătate, unde aleargă omul prima dată? La bunul Dumnezeu..."

În total, au fost chestionaţi 56.000 de adulţi din 34 de tari. În centrul şi estul Europei, interviurile s-au ţinut faţă în faţă, iar în vestul Europei - prin telefon. 

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult