Românii pierd bani din cauza alimentelor pe care le aruncă. Suma cheltuită de o femeie pentru masa de Paște
Your browser doesn't support HTML5 video.
Specialiştii spun că românii aruncă săptămânal mâncare, pentru că nu ştiu să se organizeze când merg la cumpărături.
Românii trag acum linie după sărbătorile pascale. Şi îşi golesc frigiderele de tot ce n-au consumat - de la brânzeturi şi mezeluri, până la salate, şniţele, chiftele, fripturi, ciorbe şi sarmale. Mentalitatea "să luăm ca să avem" i-a dus la o risipă uriaşă.
650 de lei a cheltuit o doamnă din Alba Iulia pentru o masă bogată de Paşte. Acum îi pare rău că aruncă mulţi bani la gunoi.
"Verdeţuri, cu carne de miel, ouă, brânză, carne o sticlă de vin. Am gătit şi, hai să fiu sinceră, nu jumătate, dar 270 le-am pus la coş să le arunc, că nu s-au consumat prăjiturile, fripturi, sarmale. Asta e o pacoste pe românii noştri. M-a durat sufletul, dar asta este”, spune Ana Lupu.
Din păcate, nu doar în perioada sărbătorilor facem risipă: estimările arată că un român aruncă zilnic 350 de grame de mâncare, asta înseamnă 127 de kilograme pe an, pe cap de locuitor.
Mai mulţi tineri din Cluj se implică activ în combaterea risipei. În aceste zile, îi însoţesc pe oameni la piaţă şi îi învaţă cum să cumpere strictul necesar şi să îl păstreze acasă fără să se strice.
În Europa, 200 de milioane de tone de mâncare ajung anual la gunoi. La nivel global, cifrele se ridică la 1,3 miliarde de tone.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!