Românii care s-au mutat în suburbii se întorc acum în orașe din cauza traficului infernal. ”80 de ore pe lună doar în mașină”
Your browser doesn't support HTML5 video.
După ce şi-au cumpărat vile frumoase în comune limitrofe sau apartamente spaţioase la preţuri mici, ei aleg acum drumul invers: se mută înapoi în oraş. Unii stau în chirie şi păstrează casele, alţii chiar le vând.
Până acum două luni, Cristina locuia cu familia ei la curte, la 10 kilometri de Iaşi. Ea și soțul său foloseau dou masișni ca să îi ducă în oraș, la școal siș diverse activități, pe cei trei copii.
"Cam așa arată traseul în fiecare zi, avem 2h și 20 de minute, o oră și 43, 3 ore și 55".
Când au adunat orele pierdute în trafic într-o singură lună, rezultatul i-a șocat: 80 de ore doar în mașină. Așa că s-au mutat înapoi în Iași.
Cristina Derscariu: ”Copiii, la școală, doi dintre ei merg pe jos și vin acasă pe jos, ceea ce mi se pare extraordinar. Am economisit cel puțin 2.000 de ron la motorină".
În jurul Iașiului, în urmă cu zece ani erau doar câteva sute de case. Acum sunt mii. Traficul este sufocant la orele de vârf.
Agențiile imobiliare din zonă spun că, în ultimele șase luni, zeci de familii s-au mutat înapoi în oraș, din apropierea lui. Altele urmează să facă același lucru. Este și cazul acestor soți. Stau la curte, în comuna Bârnova.
Andrei Papară: ”Pierdem prea mult timp de aici până în oraș. Timp pierdut, bani de combustibil. Să stau 50 de ore în plus în trafic, nu e convenabil".
Tendința se va menține și în viitorul apropiatSituații similare găsim și la Cluj, în comuna Florești. Aici, în urmă cu 12 ani erau 22.000 de locuitori. Acum, sunt peste 53.000. După doi ani de la mutarea în Florești, Gabriela și familia ei au renunţat la apartamentul cu trei camere de acolo și au cumpărat altul, în Cluj.
Gabriela Mureşan: ”Am făcut tot posibilul să ne mutăm de acolo, pentru că e un trafic extraordinar de intens. Pentru mine, cel puțin, cu fetița mică, era extrem de lung drumul. Făceam câte două ore".
Aceste decizii le iau mai ales cei care au copii, spun experții în imobiliare.
Radu Petrila, consilier imobiliar: ”Nu mai au timp să se îngrijească de curte, nu mai au timp să își facă copiii temele. Chestiunea asta îi face să se întoarcă în oraș, ori să închirieze un apartament într-o zonă apropiată de școli și de serviciu".
Ciprian Iftimoaei, sociolog statistician: "Comunele din jurul spațiului periurban arată mai degrabă ca niște orașe, însă infrastructura de transport nu a ținut pasul cu această creștere. Conduce la aglomerări și la timpi mari petrecuți în trafic, la nervi, la supărare".
Potrivit specialiștilor din domeniul imobiliar, tendința se va menține și în viitorul apropiat.
Sursa: Pro TV
Dată publicare: 08-12-2023 19:30