Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Românii care continuă să lucreze, deși au ieșit la pensie. ”Acasă ce să fac?”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Peste un sfert dintre românii care au împlinit 65 de ani continuă să lucreze şi după ce au ieşit la pensie.

 Potrivit Institutului Naţional de Statistică, cei mai mulţi dintre aceştia muncesc în agricultură, dar îi găsim şi în servicii, ori în instituţiile publice de stat. Seniorii sunt în această situaţie fie pentru a-şi întregi veniturile, fie pentru că nu vor să se plictisească acasă.

Neculai Botezatu a ieşit la pensie acum 17 ani, după ce a fost poliţist şi apoi primar. Pentru că se considera încă în putere, bărbatul de 68 de ani s-a angajat paznic la o fabrică de la marginea oraşului Galaţi.

Neculai Botezatu: "Acasă ce să fac, să stau degeaba? N-am pământ, n-am nimic, numai eu cu soţia şi bătrâna soacră. Am plecat la muncă. Să ne menţinem organismul, nu pentru bani."

La fel a procedat și o femeie din Târgovişte, de profesie medic primar. La 67 de ani, Mărioara Ştefana este doctor de familie şi lucrează ca specialist în secţia de Pediatrie a Spitalului din Târgovişte.

Citește și
angajati
Fenomen al ”angajaților fantomă” pe piața muncii din România. După o zi de muncă, tinerii dispar fără veste

Mărioara Ștefana: "Mă deranjează noţiunea de medic pensionar. Am zis că atâta timp cât pot să muncesc, nu vreau să fiu şi pensionar."

În ultimii ani, numărul salariaţilor care au peste 65 de ani a crescut constant, arată datele Institulului Naţional de Statistică. De la 5000, în 2010, la aproape 20.000 - la sfârşitul anul 2016, când s-a făcut ultima numărătoare.

În realitate, în toată ţara sunt aproape 300 de mii de care au împlinit această vârstă şi fac diverse munci. Potrivit INS, cei mai mulţi lucrează în agricultură, dar îi găsim şi în servicii, domeniul tehnic sau administraţie.

Sociolog: "Faptul că sunt angajaţi e unul pozitiv pe mai multe planuri, o dată pentru individ, pentru că îşi suplimentează venitul, şi are o activitate care îi dă un tonus psihic şi fizic.

Pentru familie, pentru că îşi ajută cu venituri, chiar financiar, copiii şi nepoţii, şi pentru comunitate. Sunt chemaţi înapoi învăţători şi profesori din lipsă de cadre."

Profesor pensionar: "Odată cu venirea pensiei consider că devii total inutil societăţii. Nu mă consider încă în această stare. Îmi permite şi starea fizică, şi cea mentală. În al doilea rând, nu pot să ascund partea materială."

Mulţi specialişti susţin că persoanele de peste 65 de ani acoperă o parte din deficitul de personal, apărut după ce milioane de români au plecat în străinătate. Soluţia este însă valabilă doar pe termen scurt.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult