Românii abia dacă apucă 10 ani de pensie. Ce speranță de viață avem față de Europa: ”Trăim vremuri grele”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Potrivit Eurostat, bunicii din Spania, Italia sau Elveția trec cu mult de 80 de ani, în timp ce la noi abia dacă apucă 10 ani de pensie. De vină ar fi alimentația nesănătoasă, lipsa de mișcare și lipsa programelor de prevenție.
În România, speranța de viață este cu aproape 5 ani mai mică decât media Uniunii Europene. Concret, ne aflăm spre coada clasamentului, iar după noi mai sunt doar bulgarii și letonii.
La polul opus îi regăsim pe spanioli, suedezi, italieni și pe luxemburghezi, cu o diferență de aproape 9 ani de trai în plus față de noi. Cauzele? Alimentația, sistemul de sănătate și poluarea.
Femeie: ”Nu avem îngrijire, nu avem alimentație bună. Unde este speranța? Natalitatea a scăzut, vârstnicii sunt tratați așa cum sunt tratați. Trăim vremuri grele”.
”Sunt aceleași mentalități ca în comunism””Sistemul medical este praf! Și atât am avut de zis!”.
”- Nu vi se pare nimic schimbat? - Nu. Mă refer la modul de viață când spun asta. Nu la estetica orașului. Modul de viață, nici măcare o schimbare. Sunt aceleași mentalități care au fost pe vremea mea, în comunism”.
Divizia de Populație din cadrul Națiunilor Unite a făcut în 2022 un grafic pentru speranța de viață la nivel mondial.
Potrivit rezultatelor, până în 2050, media la bărbații din România va fi de aproape 78 de ani, iar la femei de 84 de ani. Diferențele vor fi date de evoluția economică, socială, culturală și medicală a societății.