România, țara din care au migrat cei mai mulți oameni, după Siria. Raport îngrijorător al ONU
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
După Siria, România este a doua ţară din lume în topul celor care au pierdut din cauza migraţiei cei mai mulţi locuitori. Potrivit ONU, în ultimii 10 ani 3 milioane de români s-au stabilit peste hotare. Dacă înainte preferau Italia şi Spania - în ultima vreme, cei care au plecat au ales țări ca Anglia, Austria şi Belgia.
În localitatea Nicolae Bălcescu din Bacău, erau la ultimul recensământ, aproape 12.000 oameni. Peste 80% dintre tineri au luat însă drumul străinătăţii, iar în comunitate au mai rămas acum doar cei bătrâni. Casele pe care tinerii şi le-au ridicat aici cu banii strânşi peste hotare stau goale.
Mihai Gal, localnic: "Copiii s-au gândit să facă o casă aici că poate se întorc înapoi. Încă nu e sigur că se vor întoarce. Eu am 3 copii şi niciunul nu a rămas acasă. "
Primarul susţine că exodul a început acum 20 de ani şi puţini dintre cei care au plecat în străinătate s-au mai întors.
”Câţi copii aveţi? 5. Câţi sunt plecaţi afară? Au fost toţi, dar 2 au venit şi 3 sunt în Italia. Pe ei i-aţi întrebat vreodată dacă mai vin acasă? Nu sunt hotărâţi nu ştiu nici ei că aici e greu."
Situaţia este aceeaşi şi în Daia Romana din Alba.
Visarion Haprian, primar: "Din 3.200 de locuitori cât are comuna, 466 sunt plecaţi. Au plecat ca muncitori, iar acum majoritatea sunt investitori şi dau de lucru şi spaniolilor."
Mircea Cibu, emigrant: "Am plecat în 1999, ca munictor şi acum am o firmă în construcţii şi am angajaţi. Reporter: Vă gândiţi să vă întoarceți? Mircea Cibu, emigrant: Deocamdată nu, vin în concedii."
Potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite, în ultimii 10 ani, 3,4 milioane de romani - adică aproape 17 la sută din populaţie - au plecat în străinătate. Cifrele ne plasează pe locul doi în lume, după Siria, în ceea ce priveşte emigraţia.
Cât priveşte ţările în care ai noştri preferă să plece, în ultimii ani se observă o schimbare. Dacă în 2011 - de pildă - peste 140.000 de români s-au îndreptat spre Italia şi Spania şi doar 8.000 au ales Marea Britanie, în 2016 situaţia s-a schimbat radical. Numărul celor plecaţi în primele două ţări a scăzut la jumătate, iar al celor ce au ajuns în regat a crescut la 60.000.
În ultimii ani, Austria şi Belgia au atras şi ele tot mai mulţi români.
"S-a schimbat profilul de potenţial emigrant de la noi. Acolo au mers la cules de căpşuni, oameni într-o situaţie economică, cu o anumită situaţie. Mulţi s-au aranjat, au fost au lucrat, şi-au făcut o situaţie aici, nu mai merg acolo. La noi a crescut gradul de şcolaritate şi nu mai pleacă la cules de căpşuni, pleacă la slujbe cu un alt profil”, spune Petru Iluț, sociolog.
În timp ce suntem campioni la emigraţie, România nu reuşeşte să atragă mai deloc străini. Potrivit aceluiaşi raport, până anul trecut sub 120.000 de imigranţi s-au stabilit la noi.