Modifica setarile cookie
Toate categoriile

România, țara cu cei mai mulți angajați în pragul sărăciei. „Abia cumpăr pâine și cartofi”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Suntem țara cu cei mai mulți angajați care se descurcă foarte greu de la o lună la alta. Potrivit Eurostat, peste 15% dintre salariați sunt în pragul sărăciei, iar salariul - de cele mai multe ori minim pe economie - se termină înainte de finalul lunii.

Nemulţumiţi de viața pe care o duc în România, mulți pleacă în străinătate, cu speranța că își vor construi o viață mai bună.

Ioana este din Iaşi, are 38 de ani, lucrează la o fabrică de confecţii, în timp ce soţul ei este plecat la muncă în Germania. Au împreună cinci copii, iar al şaselea este pe drum şi recunoaşte că supravieţuiesc cu greu de la o lună la alta. Nu au avut bani să îşi plătească facturile la întreţinere şi nici chiria şi riscă să fie evacuaţi. Ioana Iacob, angajată: „De când am datorii foarte mari efectiv nu reuşesc să mai fac cumpărături, ce este necesar în casă.”

Reporter: „Vă permiteţi zilnic să le daţii copiilor să mănânce carne?”

Ioana Iacob: „Nu, acum chiar nu am deloc, fac o salată de cartofi. A fost şi carne, dar nu tot timpul. Am noroc că mai iau pe datorie de la magazin, mai amanetez telefonul şi mi-l scot înapoi." Într-o situaţie asemănătoare este şi Geta. Geta Stănescu, angajată: „Fac curăţenie la creşă şi iau minimum pe economie, 15 milioane după ce plătesc chiria, îmi rămâne 100 de lei în mână, cu care contribui la mâncare, abia dacă cumpăr să fie pâine şi cartofi, lapte şi nu-mi cam ajung."

Citește și
România, țara cu cel mai mare risc de sărăcie pentru angajați din întreaga Uniune Europeană
România, țara cu cel mai mare risc de sărăcie pentru angajați din întreaga Uniune Europeană

O fundaţie din Iaşi a venit în ajutorul celor care trăiesc de pe o zi pe alta. Voluntarii au ajutat opt persoane să se angajeze într-un magazin cu mobilă, cu salariul minim pe economie şi le-au oferit mâncare gratuită şi cazare. Dana Leșinschi, asistent social fundaţia Emmaus Iaşi:„Majoritatea beneficiarilor se află în centrele noastre deoarece salariul minim pe economie le-a fost insuficient pentru a avea o viaţă normală."

Alţii, în căutarea unui trai mai bun, pleacă la muncă în străinătate.

Ciprian Iftimoaei, Direcţia Judeţeană de Statistică Iaşi: „Avem 460 de euro salariu minim brut pe lună. Acest lucru determina şi migraţia românilor în străinătate, aflată pe un trend ascend în ultimii ani. Oamenii pleacă în căutarea unor slujbe şi a unor venituri mai mari."

Potrivit Eurostat, după România, în topul ţărilor care se afla în risc de sărăcie urmează Luxemburg, Spania şi Italia, unde cei care au salarii minime pe economie se descurca foarte greu, din cauza preţurilor mari.

La polul opus se situează Finlanda, Cehia şi Irlanda. La nivelul Uniunii Europene, o persoană din zece apare ca fiind în risc de sărăcie. Procentul celor afectaţi a crescut de la 8,6% în anul 2008, până la 9,5% în 2018. Sărăcia afectează şi tinerii din România, 28% dintre ei nu câştiga suficient pentru a se întreţine.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult