Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Idee de afacere, susținută internațional. Cât pot câştiga românii din plantaţiile de alune

Your browser doesn't support HTML5 video.

Marile companii de dulciuri din lume sunt interesate să îi susţină pe cultivatorii români de alune. Vor să îi convingă să planteze cât mai mult şi apoi să le cumpere producţiile.

La nivel mondial, Turcia este cel mai mare exportator de alune, dar din cauza anilor secetoşi n-a reuşit să mai acopere cererea de pe piaţă.

Liliana Sescu din Timiş a luat fonduri europene în valoare de 600.000 de euro. A cumpărat arbuşti, utilaje şi un întreg sistem de irigaţii iar acum are aluni pe 43 de hectare.

Cultivator: "Este o cultură mecanizabila, nu necesită atâta mâna de lucru, nu este un produs perisabil şi are piaţa de desfacere. Cred că la un 4 - 5 mii de euro la hectar ar fi profitul culturii."

La rândul său un investitor italian, care are o plantaţie în ţara natală, a venit şi aici să îşi extindă afacerea. Deja are arbuşti pe 110 hectare dar nu se opreşte.

Citește și
sparanghel
Daea a inaugurat o cultură de sparanghel cu un sobor de preoţi şi cu ambasadorul Germaniei

Un producător internaţional de bomboane de ciocolată vrea să îi convingă pe fermierii romani să planteze cât mai mulţi aluni şi apoi să le cumpere producţia.

Firma respectivă a trimis un consultant italian în România pentru a-i învăţa pe cultivatori cum să aibă o recoltă bună.

Administrator firmă: "Marii producători de ciocolată cauta pieţe noi de extindere ca să-şi poată găsi surse mai multe de alune, erau interesaţi de România şi uite aşa ne-am întâlnit să adunăm mai multe persoane interesate şi chiar să creăm în zona de Vest un pol de dezvoltare pe cultura alunului."

Numai în judeţul Timiş sunt peste o mie de hectare de aluni. Şi, potrivit oficialilor, exista proiecte depuse pentru încă o mie.

Profesor Universitatea de Științe Agricole Timișoara: "Am început să cultivăm alun deoarece piaţa alunului este în expansiune, este cerere mare, atunci când în Turcia apare o criză economică sau apar nişte condiţii meteo nefavorabile, automat preţul alunelor sare în aer, creşte foarte mult. O companie din Europa încearcă să facă un pol, care să contrabalanseze Turcia." Cei care vor să cultive aluni trebuie să ştie că o planaţie poate produce intensiv abia după şase ani.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult