Modifica setarile cookie
Toate categoriile

România este o țară "îmbătrânită". Scenariul sumbru pentru următorii 80 de ani

Your browser doesn't support HTML5 video.

La 101 ani, România este o țară îmbătrânită și cu puține speranțe să crească o generație care să-și îngrijească la rândul ei copiii și bătrânii.

60 la sută dintre românii salariați cu venituri constante au un singur copil. Au, în schimb, chiar și 10 copii, cei care depind de alocații sau ajutoare de stat. Potrivit Eurostat, în acest ritm, populația țării va scădea cu 30 la sută până în 2100, iar numărul copiilor care merg la grădiniță și la școală se va înjumătăți.

Domnul Ioan a avut 6 frați. El și soția au făcut doar doi copii, iar acum, la 85 de ani, însoțește, ca bunic mândru, o singură fetiță.

Băieții au însă 56 și 54 de ani, așa că cel mai probabil, Maria nu va mai avea un frate, ori o surioară. Potrivit Institutului Național de Statistică, în ultimii 15 ani, procentul minorilor în populația totală a tot scăzut. Fără un fenomen contrar, indus prin măsuri economice, peste 80 de ani, numărul copiilor va scădea cu un milion și jumătate, de la 3,7 milioane, cât e acum. O treime din cuplurile în care ambii soți au salarii merg pe ideea "un copil și atât!"

Femeie: „Aștept să văd cum e cu unul și mă mai gândesc la următorul. Unul e suficient.”

Citește și
natalitate
România, un nou record negativ la natalitate. ”Statul nu ne ajută cu nimic”

În 72% din casele de români nu există niciun copil. 58% dintre cei care devin părinți se limitează la un singur copil, 33% au doi copii, 6% ajung la 3 și numai 3% dintre români fac 4 copii sau mai mulți. Marea problema e că pe măsură ce crește numărul de copii din familie, descresc șansele cq persoană numită "cap de familie" să aibă un loc de muncă stabil.

Femeie: „E o vecină de la mine care are 12 copii.”

Reporter: „Aici unde locuiți, în general, oamenii câți copii au?”

Femeie: „5-6.”

Reporter: „Părinții muncesc sau nu?”

Femeie: „Nu.” 

Iuliana e un exemplu atipic în comunitate. În ciuda tradiției, are numai doi copii și și-a trimis soțul la lucru.

Femeie: „Copiii mei au tot ce le trebuie. Tatăl lor muncește.”

În peste 97.000 de gospodării, vârsta celui care susține familia e între 15 și 24 de ani, iar cei mici sunt crescuți de un frate sau o soră mai mare.

Medic Neonatolog: „Am avut o situație lunile anterioare. Băiețelul cel mic stătea cu fratele cel mare.”

Reporter: „El având cât, cel mare?”

Medic: „10 ani.”

Reporter: „Cu ce se întrețin?”

Medic: „Din alocații.”

Sociologii avansează un scenariu sumbru, privind educația acestor noi generații, deja extrem de fragilă. Sub presiunea unui rol de părinte, pentru care adolescenții din astfel de medii sunt imaturi, în următorii 40 de ani, ponderea celor care vor merge la școală se va înjumătăți.

Potrivit Institutului Național de Statistică, vârsta medie în România a crescut cu 4 ani în ultimele două decenii, ajungând la 41 ani în 2018. În aceeași perioadă s-a înregistrat cel mai mare procent de persoane în vârstă în rândul populației urbane. Una din șase persoane are peste 65 de ani.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult