Modifica setarile cookie
Toate categoriile

România are cea mai ieftină carne din Europa. Ce preferă românii pe grătar

Your browser doesn't support HTML5 video.

Avem cea mai ieftină carne din Europa. Cel puţin asta arată cifrele unui studiu Eurostat. În România, preţurile sunt cu 37 la sută mai mici decât media europeană, şi la jumătate faţă de Franţa sau Austria.

Chiar dacă în ultimii ani românii au început să consume vită, miel sau pește, micii şi ceafa de porc rămân vedete de pe grătarul nostru.

Grătarul rămâne cel mai mare răsfăţ al românului. Pe lista de cumpărături, carnea de porc şi micii sunt în top.

Micii sunt căutaţi şi în restaurante. În Cluj-Napoca, preţul unei porţii pleacă de la 15 lei.

Carnea de miel sau de mânzat este preferată la jar doar de românii cu venituri medii şi mari. O porţie poate să coste şi peste o sută de lei. Preţul este însă mai mic decât în restul Europei.

Potrivit EUROSTAT, în România, costul cărnii este cu 37 la sută mai mic decât media europeană. Doar Polonia mai are un preţ la fel de mic. Urmează Bugaria şi Lituania. La polul opus este Austria, unde carnea este cea mai scumpă. Francezii şi luxemburghezii plătesc şi ei mult.

Creşterea cosumului de carne se vede şi în vânzările de grătare.

Melisa Baciu, repezentant magazin grill-uri: „Anul trecut în perioada aprilie-iulie erau undeva de 40 de grătare vândute, în schimb în perioada actuală a crescut la 100. Cel mai mult s-au cumpărat graterele pe gaz. Lumea preferă să stea acasă în această perioadă că e contextul şi atunci un grătar pe gaz sau electric e mai uşor şi funcţional decât unul pe cărbuni.”

Potrivit unui studiu făcut de o bancă, în 2018, consumul de carne în România a fost de 1,44 milioane de tone. Altfel spus, un român a mâncat într-un an 77 de kilograme de carne.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult