Riscurile cauzate de pandemia de COVID-19. Criza poate scoate ce-i mai rău din umanitate
Într-un supermarket din Australia, o femeie a scos cuțitul în fața unui bărbat la raftul de hârtie igienică, iar un student din Singapore, de etnie chineză, a fost bătut pe străzile din Londra până când i-a fost fracturat craniul, relatează CNN.
Acestea sunt numai câteva dintre cazurile care demonstrează că pandemia de COVID-19 scoate la iveală o față neagră a omenirii.
Liderii țărilor afectate fac eforturi pentru a prelua controlul situației prin impunerea de măsuri restrictive și prin promisiuni referitoare la sistemele de sănătate.
Cum gestionează statele lumii criza provocată de COVID-19
În plan internațional, însă, există puțină coordonare sau cooperare între țări pentru a putea rezolva ceea ce a devenit de luni bune o provocare globală.
Statele Unite au început să facă stocuri de astfel de măști, în timp ce Coreea de Sud, Germania sau Rusia, printre altele, au interzis exportul lor, pentru a se asigura că populațiile lor au suficiente.
India, țara care produce 20% din medicamente la nivel mondial, a oprit exportul la anumite tipuri de medicamente.
Pandemia de COVID-19 a ucis până acum peste 6.700 de oameni și a infectat mai mult de 170.000 de persoane.
Liderii europeni au avut mai multe dezbateri, însă abia săptămâna trecută au anunț o serie de măsuri coordonate. Politica de criză pentru pandemie este formată, în principal, din măsuri economice, care trebie să stimuleze economiile afectate de coronavirus.
Oamenii cumpără mai puțin, iar pe partea de furnizare, fabricile și companiile s-au închis în state precum China, Japonia, Coreea de Sud și Italia.
De la ce pleacă comportamentul egoist
O mare parte din acest comportament egoist vine pe fondul tendinței umane de a avea mai mare încredere în trăirile și stările lor decât în fapte, un mod de a gândi care este străvechi, din punct de vedere evoluționar, spune Paul Slovic, psiholog la Universitatea din Oregon.
El explică faptul că sunt două feluri de a gândi, unul intuitiv, bazat pe emoții și trăiri, și unul ceva mai rațional, bazat pe rațiune și găsirea de dovezi.
Cel care domină gândirea umană este cel intuitiv.
„La începutul omenirii, în momentul în care am început să evoluăm, pericolele erau nenumărate, directe și concrete. Acest tip de a raționa doar pe baza trăirilor imediate și a emoțiilor ne-a asigurat supraviețuirea pentru că ne-a permis să acționăm rapid și să recunoaștem dușmanii. Este simplu, natural și rapid, este o capacitate remarcabilă, însă ea nu se descurcă prea bine la relaționarea cu statistici, numere sau fapte concrete”, a trransmis Slovic.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!