Reguli speciale în facultățile care încep cursurile la 1 octombrie. Scenariile analizate
Your browser doesn't support HTML5 video.
Puține vor fi însă facultățile care vor alege scenariul verde, cu toate cursurile față-n față în amfiteatre.
În special studenții la medicină, cei de la teatru sau din ani terminali, vor ajunge în sălile de curs de la 1 octombrie.
Cum anul acesta sunt foarte mulți studenți, ordinul comun emis de ministerul Educației și de cel al Sănătății cu privire la deschiderea universităților va fi refăcut.
Ministrul Monica Anisie: ”S-a pus problema faptului că într o facultate, într-un spațiu, pot fi 3 cazuri și nu are legătură cu întreagă universitate. Vom da normele săptămâna viitoare''
Dacă în cazul școlilor, apariția a trei cazuri confirmate cu Sars-cov-2 în clase diferite duce automat la închiderea unității, în cazul universităților se ia în calcul ca apariția a trei cazuri pozitive într-o facultate, dar în diferite grupe, să NU ducă la închiderea întregii uniersități, ci doar a specializărilor în care sunt probleme.
Și la în cămin se schimbă lucrurile. Într-o camera vor sta cel mult 3 studenți, iar petrecerile și vizitele sunt interzise.
Rectorii confirmă că s-au confruntat cu un val de doritori în sesiunea de toamnă. La Iași, de exemplu, la unele specializări de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară au fost și 70 de candidați pe loc, ceea ce nu s-a mai întâmplat în ultimii 15 ani.
Gerard Jităreanu, rectorul USAMV Iași: ”Au plecat mai puțini afară, mulți au constat că e greu să-ți găsești un loc de muncă cu studii, dar fără studii.."
În vestul țării, cele mai căutate specializări au fost Informatică și psihologie, IT.
Florin DrĂgan, rector UPT: ”Cred că ne-am dus cu 60% față de acum 2 ani de zile ca și creștere. Pentru licență și master avem locurile la buget ocupate. ”
La Cluj, 345 de absolvenți de liceu s-au luptat pentru 12 locuri la buget, rămase la Facultatea de Psihologie.
Laura Irimieș, purtător de cuvânt UBB: ”A avut un rol și promovabilitatea la bacalaureat și faptul că nu a mai fost nevoie ca viitori studenți, candidații respectivi, să se deplaseze până la Cluj pentru a-și depunde dosarele sau pentru a-și susține examenele.''
Cheltuielile cu măștile și soluțiile de dezinfectare făcute de universități vor putea fi decontate din fonduri europene în valoare de 10 milioane de euro. Alte 50 de milioane de euro vor acoperi achiziția de dispozitive electronice pentru tinerii din familii defavorizate.
Sursa: Pro TV
Etichete: educație , invatamant , facultati , studenti
Dată publicare: 19-09-2020 16:26