Raed Arafat, despre geamandura în formă de cruce, ajunsă pe litoral: ”Am comis-o din nou!”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Arafat susține că, de fapt, a încercat să facă ”ceva care să sporească acțiunile de prevenire a înecurilor” și, ca să atragă atenția, a ales ca geamandura să fie în formă de cruce.
”Am comis-o din nou! Am încercat să facem ceva care să sporească acțiunile de prevenire a înecurilor pe durata sezonului de vară. Un proiect gândit acum doi ani de specialișți, și finanțat din fonduri non-guvernamentale, care are ca scop semnalarea, într-un mod foarte vizibil, a zonelor periculoase unde au avut loc mai multe înecuri în ultimii ani.
Ca să fie vizibil și să atragă atenția, nu putea fi o mică minge plutitoare, fiind necesară o vizibilitate mai mare când te apropii de zona de pericol. Ideea unei cruci de culoare roșie poate fi interpretată în mai multe feluri, însă ea semnalează pericolul de la distanță, iar când te apropii de ea și mai mult, poți citi și textul de avertizare, atrăgându-ți atenția că deja ești foarte aproape de pericol.
Poate din lipsa de subiecte în spațiul public, și prin grija unor personaje care indiferent ce am face, tot prost e, s-a umplut Facebook și media de comentarii, inclusiv a unor “așa ziși responsabili” în domeniul salvării din mare, pentru care interesul principal este de a “nu deranja și a se înscrie în trendul criticilor” în loc de a fi interesați de salvarea de vieți și de implementarea unor metode inovative cu probabilitatea că prin noile metode câteva vieți să fie salavate. Un ”specialist” din cadrul Asociației de Salvamari spunea că “nu putem crucifica litoralul Marii Negre”!” - a transmis Raed Arafat pe Facebook.
De asemenea, secretarul de stat atrage atenția că este mult mai traumatizant pentru cineva să vadă o resuscitare și o persoană declarată decedată, decât să vadă o geamandură în formă de cruce.
”Este mult mai traumatizant pentru un adult, și mai ales pentru un copil, să vadă o resuscitare și o persoană declarată decedată decât să vadă o geamandură la distanță care îi avertizează pe aventurierii, pentru ultima dată, înainte de a se transfroma într-un înecat salvat, înecat resuscitat, cu sau fără sechele, sau într-un decedat. Atacurile nefondate la astfel de inițiative și modul în care sunt prezentate ele ca titluri în diferite entități mediatice nu va duce decât la descurajarea initaitvelor menite să vină în serviciul populației.” - a mai spus Arafat.
Cei mai mulţi dintre salvamari refuză să folosească ”crucile-geamanduri”, considerându-le neconforme şi chiar periculoase.
O asemenea geamandură a fost montată la Eforie, într-o zonă cu risc de înec, dar reprezentanţii serviciului de salvamar din staţiune susţin că turiştii nu au ţinut cont de acel mesaj.
Mai mult, în timpul unei furtuni, partea de sus a geamandurii, în formă de cruce, a fost ruptă de valuri.