Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Proteste la Ministerul Sănătății. Sindicaliștii amenință că vor declanșa grevă generală

Your browser doesn't support HTML5 video.

Câteva sute de membri ai Federaţiei SANITAS pichetează miercuri Ministerul Sănătății, pentru susținerea drepturilor salariale ale angajaților din sănătate și asistență socială.

În jurul orei 11, în fața sediului ministerului Sănătății se aflau aproximativ 300 de cadre medicale din Harghita, Arad, Cluj, Odorheiu Secuiesc, Brăila și Bacău.

Mitingul din faţa Ministerului Sănătăţii este a doua acţiune dintr-o serie de proteste programate de liderii Sanitas, ca reacţie la efectele reglementărilor Legii 153/2017 şi ale OUG 114/2018 asupra drepturilor salariale ale membrilor sindicatului. Cu o săptămână în urmă, sindicaliştii din sănătate au pichetat sediul Ministerului de Finanţe.

Solicitările sindicaliștilor de la SANITAS sunt următoarele: 

1. Eliminarea din plafonul de 30% a sporului pentru asigurarea continuităţii activităţii în unităţile sanitare şi de asistenţă socială.

Citește și
grevă de avertisment Sănătate
Angajații din Sănătate, nouă grevă de avertisment. Au cerut, în lacrimi, sporurile înapoi

2. Raportarea sporurilor la salariul de bază din 2019 pentru TOȚI salariaţii din sistemul sanitar şi cel de asistenţă socială.

3. Asigurarea finanţării creşterilor salariale prin transfer de la bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.

Preşedintele Federaţiei Sanitas, Leonard Bărăscu, a avertizat că sindicatele din Sănătate vor declanşa greva generală în cazul în care comunicarea şi dialogul social cu Guvernul vor rămâne la fel de proaste şi în luna aprilie.

"Rămâne stabilit un miting uriaş în aprilie, indiferent de dată. Şi apoi, dacă lucrurile stau tot aşa, facem grevă. Grevă, pentru că vrem să facem Parlamentul să înţeleagă că nu trebuie să te joci cu sănătatea pacienţilor, a oamenilor, şi să nu îţi baţi joc de cei care trebuie să ofere sănătate - bună, rea, cum o consideră unii, ea trebuie oferită tuturor. Dacă vom avea un miting în 9 aprilie şi comunicarea va rămâne la fel de proastă şi dialogul social va fi la fel de prost, sigur ajungem la grevă generală", a afirmat Leonard Bărăscu.

Reprezentanţii Sanitas consideră că OUG 114 afectează grav salariile angajaţilor din sănătate şi din asistenţa socială. De altfel, pe una dintre pancate este scris "Stop discriminărilor! Peste 90% din personalul sistemului sanitar e supus unei forme de discriminare privind veniturile, faţă de alţi colegi".

"(...) Legea 153/2017 a creat un nivel ridicat de aşteptare, iar OUG 114/2018 a produs o gravă afectare a evoluţiei fireşti a veniturilor salariaţilor din sănătate şi asistenţa socială, (...) actele normative cu caracter salarial din ultimii doi ani sunt contradictorii şi au prevederi interpretabile care au condus la aplicarea lor neunitară şi discriminatorie, (...) ianuarie 2019 nu a adus creşteri reale de venituri salariaţilor care, conform Legii 153/2017, urmau să beneficieze de acestea, iar celor care au beneficiat de creşteri în martie 2018 limitele impuse de OUG 114/2018 le-au produs pierderi importante de venituri", susţine Sanitas, într-un comunicat.

Sindicaliştii critică şi lipsa de reacţie a responsabililor guvernamentali la solicitările repetate de a organiza dezbateri şi consultări cu partenerii sociali pentru armonizarea reglementărilor salariale şi identificarea de soluţii pentru readucerea echilibrului în sistemul sanitar şi de asistenţă socială în materie salarială.

Revendicările sindicaliştilor din sănătate vizează eliminarea din plafonul de 30% a indemnizaţiei de hrană şi a sporului pentru asigurarea continuităţii activităţii în unităţile sanitare şi de asistenţă socială, calcularea sporurilor şi a gărzilor la salariul de bază actual pentru toţi salariaţii din sistemul sanitar şi cel de asistenţă socială, asigurarea finanţării creşterilor salariale prin transfer de la bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, includerea contravalorii indemnizaţiilor pentru concediile de odihnă şi pentru concediile medicale în suma salariilor de bază de la nivelul ordonatorului de credite, eliminarea inechităţilor în ceea ce priveşte aplicarea regulamentului de sporuri, corectarea inechităţilor din Legea 153/2017 şi includerea în Anexa II a tuturor categoriilor de personal din sănătate şi asistenţa socială, precum şi negocierea şi semnarea Contractului Colectiv de Muncă la nivelul sectorului "Sănătate. Activităţi sanitar-veterinare".

Recent, reprezentanții SANITAS au protestat și la Ministerul Finanțelor Publice, unde au cerut ca instituția să dea curs solicitărilor repetate din ultimele luni și ”să prezinte impactul bugetar estimat, în baza căruia s-a fundamentat O.U.G. 114/2018 – actul normativ care a afectat semnificativ veniturile salariaților din Sănătate și Asistență socială, începând cu 1 ianuarie 2019”.

Federația SANITAS anunță că va continua acțiunile de protest conform programului stabilit, ”până când guvernanții vor înțelege să-și asume efectele negative generate de reglementările în materie salarială din ultimii doi ani și să găsească soluții reparatorii”.

Astfel, pe 20 martie sindicaliștii din sănătate vor picheta Ministerul Muncii, iar în aprilie vor organiza un miting în Bucureşti.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult