Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Proteste în sistemul sanitar. Medicii de familie și cei din ambulatoriu amenință că vor consulta doar contra cost

Your browser doesn't support HTML5 video.

Sunt proteste și în sistemul sanitar. Medicii de familie și specialiștii din ambulatoriu amenință că, de la 1 februarie, vor consulta doar contra cost, dacă nu vor fi mărite tarifele decontate de Casa Națională de Sănătate.

Doctorii specialiști susțin că primesc 20-30 de lei pentru o consultație.

Policlinica Vitan din Capitală, unde au cabinete în jur de 100 de medici, deservește peste 200.000 de pacienți. Doctorii sunt nemulțumiți de faptul că sumele pe care le vor primi vor fi diminuate.

În funcție de specialitate, un medic din policlinică poate vedea între 19 și 28 de pacienți pe zi. Cei care dau doar consultații - cum ar fi un diabetolog - pot încasa în acest moment, pentru 28 de pacieni, 1360,8 lei pe zi, iar cei care prestează și alte servicii, de exemplu un oftalmolog care măsoară tensiunea oculară ..pot ajunge la 893,7 lei.

Acestea sunt sume brute din care medicii plătesc taxe și impozite.

Citește și
spital
„Statul vrea doctori mai mulți, dar pe bani mai puțini”. Medicii sunt din nou nemulțumiți de legea bugetului de stat

Dr. Cosmin Alexandrescu: ”Diminuarea valorii punctului de la 4,5 la 3,3 lei, coroborată cu toate creșterile de fiscalitate, cu creșterile de prețuri duc la o reducere a veniturilor unui medic cu peste 40% se apropie de 50%, depinde de specialitate, depinde de localitate''.

Medic protestatar: ”Ajungem la o valoare care reprezintă poate o zecime din valoarea unei manechiuri sau coafat. Poate ar trebui să ne reprofilăm”.

Nemulțumiri sunt și la Timișoara.

Daniela Reais, medic primar neurolog: „Anul trecut am fost pe minus. Aproximativ 15.000 de euro sunt pe minus fiindcă au crescut toate cheltuielile cu utilitățile, cu chiriile, cu tot ce a însemnat, practic am supraviețuit pe baza unor rezerve din anul precedent”.

Dr. Mihnea Stroe, președintele Patronatului Medicilor de Familie: „Dacă noi nu semnăm acest contract de la 1 februarie nu mai putem să acordăm absolut nimic: rețete, bilete de trimitere, concedii..în contract cu casa de asigurări. Putem să consultăm, dar cu plată”.

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate spune că a cerut bani mai mulți de la finanțe, dar nu a primit.

Prin urmare, pentru a rezolva situația medicilor nemulțumiți, ar trebui să ia fonduri din altă parte, cum ar fi de la spitale ori din programele naționale de sănătate.

Pe de altă parte, oficialul vorbește de nereguli descoperite în urma controalelor făcute în cabinetele medicilor.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult