Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Protest al medicilor veterinari, în Capitală. Avertismentul legat de o ordonanță recent aprobată

Your browser doesn't support HTML5 video.

Peste o mie de medici veterinari au protestat luni, în Bucureşti. Doctorii spun că sănătatea publică, atât a oamenilor cât şi a animalelor, este pusă în pericol de o ordonanţă dată în luna decembrie, în ciuda opoziţiei lor.

Aceasta permite oricui să înfiinţeze farmacii veterinare şi să administreze medicamente destinate animalelor. Asta ar însemna că nu numai medicul veterinar, ci şi proprietarii, inclusiv cei cu animale de curte, pe care le vând pentru consum, le pot face tratamente puternice, chiar cu antibiotice, fără să fie controlaţi.

”România are cea mai permisivă legislaţie în domeniul medicamentului veterinar, De aceea ajung în hrana oamenilor”, spune un medic.

”Oamenii tratează după ureche cu antibiotic, care rămâne în carne, în lapte şi în toate produsele”, este de părere alt veterinar.

Modificarea legii prin ordonanţa 70 pe 2017, de acum câteva luni, a liberalizat - spun medicii - felul în care sunt vândute şi folosite medicamentele veterinare. Schimbarea a venit într-o perioadă în care tot mai mulţi orăşeni încearcă să-şi găsească la ţară surse de hrană sănătoasă. Nu o găsesc mereu la prima mână şi în multe situaţii nu ştiu cum a fost hrănit şi tratat animalul. Mai ales că, spun medicii veterinari, mulţi crescători au cumpărat şi au administrat singuri medicamentele.

Citește și
Protest sindicalisti la MAI
7.000 de polițiști au protestat în fața MAI: ”Ce vedeţi aici e rezultatul guvernării proaste”

Până anul trecut, prezența medicului era obligatorie în farmacii şi tot el trata şi supraveghea animalul, până când medicamentul - de pildă, un antibiotic - părăsea organismul, iar laptele, ouăle sau carnea redeveneau sigure pentru consum. Legea în vigoare permite de-acum oricui să vândă medicamente pentru animale, fără controlul unui specialist.

Dr. Viorel Andronie, președintele Colegiului Veterinarilor: ”În momentul în care animalul este sacrificat şi are reziduri de orice medicament, prima consecinţă este că cineva care este alergic la un produs medicamentos este posibil să facă un şoc anafilactic şi, mai ales la copii, să se producă decesul.”

Gospodarii dau preventiv antibiotice, mai ales păsărilor, de teamă să nu le piardă.

Efectul e că şi omul, care consumă produse animale încărcate cu medicamente, devine nereactiv la aceste substanţe, atunci când se îmbolnăveşte şi chiar are nevoie de ele.

Colegiul Veterinarilor a contestat legea la Curtea Constituţională şi, între timp, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene le-a dat dreptate. Legea a fost trimisă de preşedintele Iohannis înapoi în Parlament, pentru reexaminare.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult