Profilul românului care divorțează. Psiholog: „Un motiv de divorț este apariția copiilor, din păcate”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Majoritatea trăiesc la oraș și au peste 40 de ani și în cele mai multe cazuri nu au apucat să trăiască zece ani împreună.
„- Nu mai era nimic între noi. Fiecare pe drumul lui. - Cât timp ați fost împreună? - 23-24 de ani. Actualul mă divinizează. Mai mult ce pot să zic... sunt o mamă împlinită!”.
Peste 22.000 de cupluri au divorțat anul trecut, arată datele Institutului Național de Statistică, în ușoară scădere față de 2022. Peste 90 la sută dintre cupluri au fost la primul divorț.
În cele mai multe cazuri, ruptura a fost cauzată de ambii soți. În 9% din cazuri vina a fost a soțului, iar în 3% a soției.
Avem un divorț la aproape cinci căsătorii oficiate. Cel mai frecvent, despărțirea se produce la vârste diferite în funcție de sex. În cazul bărbaților, cei mai mulți divorțează după 45, iar în cazul femeilor, înainte de 40.
În medie, mai arată datele INS, o căsnicie care se încheie cu un divorț nu trece de 10 ani. Cei care suferă cel mai mult sunt copiii cuplurilor.
Diana Miron, psiholog: ”O sursă de divorț, din păcate, este apariția copiilor în multe situații. Atunci când un copil vine pe lume, cuplul, care atunci devine familie, este pus la grea încercare pentru că își schimbă toate rutinele, își reorientează timpul, energia. Decât să crească într-o atmosferă strâmbă, defectă, urâtă, bolnavă, de abandon sufletesc, mai bine se despart. Da, copiii sunt foarte afectați, le e greu după, dar cel puțin avem o șansă să mergem mai departe puțintel mai curat, mai sănătos”.
Și căsătoriile au fost în scădere. Peste 100.000 de cupluri au făcut marele pas în 2023, cu 6 procente mai puțin decât în 2022.