Sfânta Parascheva. Dorința emoționantă a unei fetițe: ”Tatăl meu să se întoarcă acasă, mi-e dor de el. Lucrează în Anglia”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
Ziua Sfintei Parascheva este asociată și cu o serie de superstiții și obiceiuri populare. Aceste superstiții, deși nu au o bază teologică, sunt adânc înrădăcinate în cultura populară românească și sunt respectate de mulți oameni.
Sute de credincioși s-au alăturat alaiului și au pornit pe străzile din Iași împreună cu preoții, care au purtat pe umeri raclele cu moaștele Sfintei Parascheva și ale Sfântului Pantelimon.
Este singura dată din an când Sfânta Parascheva părăsește Mitropolia. Pe străzile orașului a fost însoțită de militari, cu torțe aprinse, dar și de mii de pelerini, veniți să o întâmpine.
Pelerin: ”Este impresionant, este deosebit. Ceva ce nu am simțit niciodată."
Zeci de mii de oameni au trăit intens fiecare moment al procesiunii.
Pelerin: "Emoționant. O bucurie neașteptată și minunată, o bucurie ce nu se poate exprima în cuvinte."
Zeci de jandarmi au fost mobilizați pentru a se asigura că nu apar incidente.
În tot acest timp, numărul pelerinilor care așteptau să se închine la Catedrala Mitropolitană creștea. Coada s-a întins pe cinci kilometri. Târziu în noapte, peste 37.000 de oameni se aflau pe culoarul care duce spre raclă. Printre ei și mulți copii.
Mamă: ”Ce îi ceri la Sfânta Maica Parascheva?” Copil: ”Eu cer la sfânta Parascheva ca tatăl meu să se întoarcă acasă, mi-e dor de el. Lucrează în Anglia."
Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei: "Am simțit parcă o stare de reculegere mai adâncă decât anii precedenți. Dragostea este bucuria de a face altora bucurie. Să faceți și dumneavoastră bucuria altora, ca să se împlinească taina dragostei."
Până acum, mai bine de o sută de mii de credincioși s-au rugat lângă sfintele rămășite.