Primul serviciu de taxi pentru animalele de companie. Patrupedele pot călători și fără stăpân
Your browser doesn't support HTML5 video.
Legea nu reglementează condiţii anume sau tarife diferite pentru cei care vor să urce în maşină cu prietenul necuvântător, în cuşcă sau în braţe. În timp ce, la companiile clasice totul se face la mică înţelegere, pentru taxiul de animale plătiţi mai mult, poate chiar dublu, dar măcar ştiţi că orice comandă e acceptată.
Oscar pleacă la părinții stăpânei lui. Raia, în schimb, are o programare la veterinar. Proprietara nu are o maşină la dispoziţie şi spune că abia de curând a scăpat de problemele deplasării cu pisica în cuşcă.
”A fost de două ori bolnăvioară şi am încercat să chem un taxi să mă duc la clinică şi m-au refuzat total. Unul dintre taximetrişti mi-a spus că este alergic, iar celălalt ca el nu-i face mizerie, păr şi aşa mai departe”, spune proprietara.
Legea taximetriei nu reglementează în niciun fel selectarea clientelei în funcţie de... specie. Un conducător de taxi spune că transportul cu animale trebuie anunţat dispecerilor.
”Nu-i nicio regulă... Cine vrea să vă ia cu câinele, să-i anunțe la comanda. E același tarif”, ni se explică.
Primim totuşi sugestia de a oferi un bacşiş celui care acceptă şi câinele. În schimb, un coleg, iubitor de animale, se arata deschis şi nici nu cere nimic în schimbul acestei înlesniri.
Taxiurile speciale pentru animale au doar două locuri. În restul spaţiului sunt instalate cuşti, ca patrupedul să călătorească în siguranţă.
Sunt şi clinici veterinare care şi-au dezvoltat servicii de transport de animale. În acest caz, "taximetristul" este medic veterinar, iar proprietarul poate lipsi, dacă are treabă. În plus, pentru că unele animale suferă, în timpul voiajului, atacuri de panică sau pur şi simplu nu cooperează, soluţia se afla într-un flacon. Pasagerul este sedat, manevră care se plăteşte separat, între 50 şi 200 de lei, în funcţie de greutate.
Dr. Răzvan Gheoca, medic veterinar: ”Dacă din punct de vedere al transportului totul e asigurat, aer condiţionat, nu are ce să se întâmple foarte grav. În cazul în care, Doamne fereşte, animăluţul se simte rău, putem să îi oferim şi asistenta medicală.”
Serviciile de taxi pentru animale există şi în varianta interurbană, doar că cererea trebuie făcută cu cel puţin o zi înainte.