Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Postul Crăciunului a început. Vânzările de produse vegetale se dublează în această perioadă

Your browser doesn't support HTML5 video.

A început postul Crăciunului, moment de cumpătare, reflecție și rugăciune. Dar şi o perioadă în care creştinii se abţin de la aşa numitele mâncăruri ''de dulce''.

De altfel, în ultimii ani, s-a dezvoltat o industrie a produselor de post. Astfel încât cei care îl ţin să nu ducă dorul specialităţilor din carne.

În magazine, raioanele cu produse de post sunt pline în această perioadă. În majoritatea supermarketurilor există în această perioadă un astfel de raion, cu produse de post care le înlocuiesc cu succes pe cele lactate, sau din carne. Avem tot mai multe alternative vegetale pentru salam, cârnați, burger sau chiar mititei, toate pe bază de plante.

Se fac inclusiv mititeii vegetali.

Producător produse din plante: „Micii sunt făcuţi din proteina vegetală din mazăre, au gust similar, sunt foarte vânduţi şi crenvurştii, nuggets, etc. Vânzările noastre se dublează în perioada postului.”

Citește și
taraba
Începe Postul Crăciunului. Nutriționiștii spun că mâncarea gătită acasă e cea mai bună variantă

Şi supermarketurile online au înregistrat creşteri semnificative. Un sfert dintre clienți au comandat cel puțin un produs de post.

Radu Meteș, director marketing: „Încă din weekend, categoriile și produsele de post au crescut în vânzări de trei ori faţă de perioada normală, cele mai căutate produse sunt fructe și legume, paste fără ou, sosuri, dar categoria cu cea mai mare creștere în ultimele patru zile este cea de plant based, care include alternative la carne și lactate.”

Oamenii cumpără inclusiv pateuri vegetale, produse din soia, din migdale, caju ori diverşi înlocuitori de lapte. Costă însă destul de mult. Cei care îmbrăţişează postul clasic vor găti în special fasole, varză şi cartofi, mult mai scumpe şi acestea, față de anii trecuţi.

Doar că nutriționiștii ne îndeamnă să alegem cu atenție ce mâncăm în post. Mulţi preferă produsele gata preparate, care pot conţine aditivi şi conservanţi.

Mihaela Bilic, medic nutriționist: „Din păcate principala greșeală este cantitatea. În post se mănâncă multă mâncare, proteinele de origine animală, carne, pește, brânză, fiind lipsă din meniu nu ne mai săturăm la fel, și atunci tendința este să mâncăm mai multe făinoase, grăsime și zahăr. La capitolul alimente în post ar fi bine să facem o cură de legume, și când spun legume, spun tot ce înseamnă verdețuri, crudități, dar spun și leguminoase boabe, adică fasole boabe, mazăre, linte, năut.”

Şi, cel mai important:

Gabriel Cazacu, preot: „Mâncarea în această perioadă este în plan secundar. În această perioadă hrănim sufletul, și sufletul, dragii mei, are nevoie de hrană, și care este hrana sufletului. Sfânta împărtășanie, bucuria de a face fapte bune, bucuria de a fi în comuniune.”

În timpul celor șase săptămâni de post sunt 14 zile cu dezlegare la pește.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult