Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Poştaşii, grevă de avertisment: ”Nu avem ca obiectiv greva generală, dar dacă lucrurile vor fi împinse, ajungem şi la asta”

Membrii Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România (SLPR) au întrerupt lucrul, miercuri dimineaţa, timp de două ore, în mai multe  oficii poştale din ţară, ca urmare a grevei de avertisment anunţată de liderii sindicali.

"Este în desfăşurare greva de avertisment, iar din informaţiile pe care le am la cald de la colegi, acţiunea se află în derulare în mai mult de 30 de judeţe din ţară. La finalul ei o să avem o discuţie cu colegii, o să facem o evaluare. Deocamdată, aşteptăm să vedem care sunt reacţiile, dacă vor fi reacţii din partea conducerii. Vorbim despre reacţii serioase de discuţie pentru încheierea contractului de muncă. Suntem în planul de derulare a conflictului colectiv de muncă care se va putea fi finaliza inclusiv cu greva generală. Noi nu avem ca obiectiv greva generală, dar dacă lucrurile vor fi împinse către acolo, se poate ajunge şi la măsura asta.

Dacă ajungem în zona asta în perioada următoare, o să stabilim în perioada următoare. Oricum, sunt nişte termene legale pe care trebuie să le respectăm, care ne obligă să lăsăm un interval de timp între ce avem acum şi ce ar urma să fie. Poate fi vorba de o săptămână, zece zile, două săptămâni, cam aşa. N-am primit niciun semnal nici în perioada de negociere, nici după. Mă refer la un semnal care să însemne o schimbare a modului şi a abordării negocierilor, nu la un semnal în care domnia sa ne trimite o hârtie în care ne spune "Reveniţi asupra revendicărilor pe care le aveţi şi vă aşteptăm la discuţii", a spus preşedintele Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România (SLPR), Ionel Oţelea, potrivit Agerpres.

Acesta a adăugat că sindicaliştii vor "o negociere serioasă, nu o simulare".

"Noi vrem o negociere serioasă, nu o simulare. În timp ce a trimis o echipă să negocieze cu sindicatul reprezentativ, domnul director general s-a întâlnit cu un sindicat abia format de câţiva oameni cu care a încheiat un acord, prin care s-a convenit o majorare salarială de o treime sau o zecime din din ce am solicitat noi la negocierea colectivă. Nu aşa se face treaba", a explicat liderul sindical.

Citește și
greva lufthansa
MAE, atenţionare de călătorie pentru Germania. Însoţitorii de bord ai Lufthansa vor fi în grevă

Potrivit şefului SLPR, actul normativ care prevede obligativitatea negocierii contractului colectiv de muncă nu menţionează şi perioada-limită de încheiere a acestuia.

"Pe cei din conducerea Poştei nu-i trage nimeni la răspundere, pentru că potrivit legii este obligatorie negocierea, dar nu şi încheierea contractului. Din acest motiv, directorul Poştei a plecat de la ideea că într-o unitate cu 20 şi ceva de mii de oameni nu e nevoie de contract colectiv de muncă. E suficientă dispoziţia pe care o dă managementul şi acesta e motivul principal pentru care şi-a pus ca obiectiv să nu încheie un nou contract. Domnia sa nu şi-a dorit şi nu-şi doreşte să avem contractul de muncă, iar asta ne permite nouă şi salariaţilor să organizeze acţiunile de protest, inclusiv greva generală. Sincer, nu ne-am mai întâlnit cu această situaţie şi nici colegii mei din BNS care reprezintă atâtea organizaţii şi atâtea firme, mai bine de jumătate în mediul privat", a punctat Ionel Oţelea.

Poşta Română: Majoritatea salariaţilor nu a participat la greva de miercuri

Majoritatea covârşitoare a salariaţilor Companiei Naţionale "Poşta Română" (CNPR) nu a participat la greva de avertisment declanşată miercuri dimineaţa, iar din luna iunie a acestui an salariile vor creşte, în medie, cu 250 de lei, precizează operatorul naţional de servicii poştale, într-un comunicat de presă.

"Majoritatea covârşitoare a salariaţilor Companiei Naţionale "Poşta Română" nu a intrat în grevă de avertisment (...) Suntem convinşi că reformele profunde desfăşurate în ultimii ani au avut rezultate vizibile şi concrete, majoritatea covârşitoare a salariaţilor susţinând drumul vizibil ascendent al Poştei Române. Asigurăm toţi partenerii şi toţi clienţii noştri de faptul că toate obligaţiile contractuale ale Poştei Române vor fi îndeplinite întocmai. Asigurăm pe toţi beneficiarii de servicii poştale, inclusiv pensionarii şi beneficiarii serviciilor de justiţie din România, că activitatea nu va fi perturbată", menţionează CNPR.

În ceea ce priveşte greva de avertisment anunţată pentru miercuri, 20 martie, instituţia subliniază că informaţiile vehiculate în presă privind numărul de salariaţi aflaţi în grevă de avertisment "sunt departe de adevăr", precum şi faptul că a fost instituită o comisie cu rolul de a analiza situaţia din fiecare judeţ privind participarea la grevă.

Potrivit sursei citate, CNPR este o companie stabilă, iar prin procesul amplu de modernizare s-a reuşit reorganizarea administraţiei centrale (numărul salariaţilor a scăzut de la peste 800 la aproximativ 350) şi realizarea de achiziţii importante (servere, peste 5.000 de calculatoare şi laptopuri, 1.000 de scannere, 250 de autovehicule noi, 9.000 de dispozitive mobile, maşini de numărat şi sortat bani, echipamente de scanare, împlicuire, arhivare, 20 de scannere mobile de mare capacitate).

De asemenea, reprezentanţii Poştei Române au amintit modernizarea a peste 200 de subunităţi, prima bandă de sortare modernă din ultimii 30 de ani, creşterea volumelor de corespondenţă, informatizarea a 1.600 de subunităţi poştale, achiziţia unui sistem IT pentru întreaga companie (în derulare), benzi de sortare pentru sucursalele Timişoara, Braşov şi Iaşi (în derulare), echipamente de mare capacitate pentru sortat colete şi scrisori pentru sucursala Bucureşti (în derulare).

"Compania a avut o creştere solidă a cifrei de afaceri care s-a regăsit în stabilitatea financiară a Poştei prin plata salariilor la timp. Am asigurat creşteri succesive de salariu în ultimii ani, sporuri şi bonuri de masă, majorate cu 100% în 2023. Vom continua să creştem veniturile salariaţilor. În prezent, Poşta funcţionează mai bine decât oricând, fără contract colectiv de muncă, iar toţi salariaţii beneficiază de toate drepturile. Începând cu luna iunie 2024, salariile vor creşte în medie cu 250 lei şi intenţionăm să continuăm procesul acesta de creşteri salariale într-un ritm rapid", se arată în comunicatul citat.

Poşta Română este liderul de piaţă în sectorul serviciilor poştale şi deserveşte aproximativ 19 milioane de români, printr-o reţea extinsă de 5.500 de oficii poştale.

În prezent, compania se află în proprietatea statului român, reprezentat de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, care deţine 93,52% din pachetul de acţiuni. Fondul Proprietatea deţine 6,48% din capitalul social al companiei.

Buzău: Peste 500 de poştaşi au ieşit în stradă şi ameninţă cu greva generală

Peste 500 de angajaţi ai Poştei Române protestează miercuri în faţa oficiilor poştale, după ce negocierile desfăşurate anterior pe subiectul contractului colectiv de muncă au eşuat, sindicaliştii ameninţând cu greva generală.

Angajaţii au cerut conducerii companiei inclusiv solicitări de natură salarială care nu au fost până la acest moment îndeplinite.

"Protestăm din mai multe motive, nu mai avem contract colectiv de muncă în cadrul Poştei Române, directorul general a refuzat să semneze contractul deşi am negociat timp de două luni. De la 31 ianuarie în Poşta Română nu mai există contract colectiv de muncă. Am solicitat o creştere salarială de 400 lei în condiţiile în care două treimi din angajaţii Poştei realizează un venit net de 2.700-2.800 lei cu tichete de masă. Am solicitat ca tichetele de masă să nu fie introduse ca sumă în salariu şi să fie acordate în continuare fizic ca şi până acum şi am mai solicitat creşterea sporului de loialitate cu un procent între 5-10%. Acestea sunt motivele pentru care după 45 de zile de negocieri şi încă vreo 20 de la sfârşitul terminării celor 45 de zile nu am ajuns la nicio înţelegere cu directorul general care de fapt nici nu prea a vrut să negocieze cu noi", a declarat pentru Agerpres, liderul Sindicatului Lucrătorilor Poştali Buzău, Bogdan Ion.

În contextul în care grevele de avertisment nu îşi vor atinge scopul, sindicaliştii ameninţă cu greva generală.

"La Buzău protestează în jur de 520 de angajaţi din tot judeţul, la toate oficiile poştale, timp de două ore, până la ora 10.00. Dacă nu se va întâmpla nimic vom continua formele legale de protest, până la greva generală. Am notificat toate instituţiile statului român, angajatorul", a mai precizat sursa citată.

Potrivit sindicaliştilor, o grevă generală ar putea produce efecte negative pentru majoritatea instituţiilor aflate în strânsă legătură, dar şi pentru cetăţenii care efectuează operaţiuni în cadrul oficiilor poştale.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult