Pomii fructiferi, la mare căutare printre români. ”S-au vândut foarte bine după pandemie”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Oamenii abia așteaptă să-și înfrumusețeze locuințele și grădinile cu trandafiri sau magnolii. Dar vor mai ales fructe din producția proprie, de primăvară până toamna.
"Un vișin, doi peri și un cais".
Oferta a fost bogată, dar în topul căutărilor au fost pomii fructiferi.
Lorand Csiki, producător Ciumbrud: ”A crescut cererea, au fost 2 ani de pandemie, nu am putut să venim în târguri. Cele mai căutate sunt părul, cireșul și prunul”.
Client: ”Ce ne lipsește prin grădină, doi peri diferiți, un vișin că mai am trei și îmi plac".
Clientă: ”Să facem în grădină, să avem fructele noastre, am mai mult de la dânșii și sunt foarte bune".
Cererea de pomi fructiferi a crescut cu 40%Și alunii au succes, dar e nevoie de răbdare. Un puiet începe să producă după șapte ani.
Marcela Crăiță, producător Aiud: ”O piață destul de mare de alun, putem să zicem că s-au vândut foarte bine la piață după pandemie".
Cei care vor să se bucure de miresme si culori din primavară până toamna târziu trebuie neapărat să aibă în curte cel puțin o magnolie și cât mai mulți trandafiri.
Nicholas Mărginean, producător Alba Iulia: ”Am adus la târg o gamă variată de arbuști ornamentali, plante aromatice, magnolii înflorite, arbuști pitici".
Dacă vreți să vă simțiți ca în Grecia sau Italia puteți alege un lămâi. Acest producător a primit unul cadou în urmă cu 10 ani, de la un prieten din Ungaria, iar acum are sute de arbuști care fac fructe. Unul se vinde cu 100 de lei.
Ioan Szokaci, producător Rimetea: ”Acesta este un lămâi de șase ani, acum are în jur de 10 lămâi mari pe el, dar la anul vitor are 12-13 bucăți".
Cererea pentru pomi fructiferi a crescut în ultimii doi ani cu peste 40%. Pe timpul pandemiei, românii au avut mai mult timp pentru îngrijirea grădinilor din jurul casei.