Planta românească sortită să dispară din pieţe în ciuda beneficiilor multiple asupra sănătăţii
Your browser doesn't support HTML5 video.
În anumite judeţe cei care s-au înscris pot fi număraţi pe degetele de la o mână. Fermierii se plâng ca în schimbul subvenţiei li se cere o producţie prea mare şi, în plus, nu găsesc să cumpere seminţe la preţuri convenabile.
În judeţul Olt, în cele trei săptămâni care au trecut de când a început programul de susţinere a producţiei de usturoi, doar trei femieri s-au înscris şi vor să primească ajutorul promis de stat.
Doi însă au renunţat deja pentru că, spun ei, banii sunt prea puţini în condiţiile în care seminţele de usturoi românesc sunt destul de scumpe şi se găsesc greu. ION MARIN, FERMIER: "Nu găsim sămânţa, e scumpă, poate fi 15 lei kilogramul."
Nici în Bihor, agricultorii nu sunt foarte entuziaşti. Până acum sunt doar 4 cereri şi multe nemulţumiri.
Ca să primească banii de la Ministerul Agriculturii fermierii trebuie să înfiinţeze culturi de usturoi pe cel puţin trei mii de metri pătraţi, de pe care să recolteze măcar 900 de kilograme. Şi acest lucru îi nemulţumeşte pe cultivatori.
Fermierii spun că pentru înfiinţarea unei culturi de usturoi pe trei mii de hectare de cultură sunt necesare două sute de kilograme de sămânţă, care costă două mii de lei.
Înscrierile în programul de susţinere a producţiei autohtone de usturoi continua până la jumătatea lunii mai.