Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Piața chiriilor, lovită dur de pandemie. Cu cât au scăzut prețurile în marile orașe

Your browser doesn't support HTML5 video.

Piața chiriilor se resimte puternic, după un an de pandemie. Specialiștii vorbesc despre o scădere medie de 20 la sută, de când activitățile s-au mutat online.

Corporatiștii lucrează de acasă, în timp ce studenții sunt mai mult pe zoom. Dacă înainte de pandemie apartamentele se închiriau în câteva zile de la listarea lor, acum stau și câteva săptămâni, până când apare un chiriaș.

Pandemia i-a prins pe dezvoltatori cu multe apartamente în construcţie. Dintre acestea, aproximativ 15% erau destinate închirierii.

În Timişoara, apartamentele cu două camere care înainte de pandemie se închiriau cu 300 de euro, acum se dau cu 250 de euro.

Şi în Cluj-Napoca au scăzut tarifele cu 20 la sută, spun agenţii imobiliari. Cele mai multe apartamente rămase goale sunt cele de lângă marile facultăţi sau din zonele rezidenţiale.

Citește și
apartament
Record de oferte de locuințe de închiriat. Prețurile sunt cele mai mici din ultimii 5 ani

Robert Bodat, agent imobiliar: "Toată lumea a ales online-ul în loc să mai stea într-un spaţiu de închiriat, unde nu aveau voie să mai stea cu multe persoane şi trebuiau să stea şi cu masca. Nu au pe cine să aducă în apartamente şi, decât să îşi ţină apartamentele goale o perioadă foarte lungă, doua - trei luni, mai bine dau la un preţ mai mic."

Aşa că de bază rămân familiile tinere. În Cluj, din zece apartamente ocupate, patru sunt închiriate de familii tinere.

Iar situaţia este similară în toate marile oraşe. O locuinţă cu două sau trei camere nu stătea mai mult de trei zile pe anunţurile de profil. Acum piaţa este în scădere peste tot. Şi în Bucureşti chiriile sunt mai mici cu aproximativ 20 la sută.

Andreea Comsa, consultant imobiliar: "Oferta în momentul de față în piață este mult mai mare decât cererea. Totodată apartamentele de pe ARBNB au fost listate ca apartamente de închiriat pe termen lung."

Şi multe apartamente noi au rămas goale. Cele ieftine îşi găsesc repede chiriaşi, restul stau câteva luni pe platformele de profil.

Daniel Crainic, director de marketing portal de imobiliare: "Chiriile reprezintă segmentul imobiliar cel mai afectat în această perioadă de pandemie, cauzele fiind multiple. Pe de-o parte studenţii, care reprezintă un număr semnificativ, pe de altă parte şi telemunca este o activitate care contiruie la scăderea cererii pe chirii."

Chiar dacă scăderile din piaţă sunt între 25 şi 30% la nivel naţional, doar 70% dintre proprietari sunt dispuşi în prezent să lase din preţ.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult