Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Mii de copii din România ar putea primi mâncare, jucării şi rechizite de la stat

Your browser doesn't support HTML5 video.

Peste 3.000 de copii cu părinții la muncă în străinătate vor beneficia de hrană, rechizite, jucării și programe educaționale după școală.

Guvernul a demarat un proiect cu fonduri europene, țintit spre această categorie, despre care oficialii spun că este predispusă abandonului școlar. Oficial, sunt 91.000, însă în realitate, numărul lor este mai mare, spun organizațiile care luptă pentru drepturile copiilor.

Programul ar trebui să îi ajute pe copiii care au între șase și 16 ani să-și continue școala și pe cât posibil să depășească momentele dificile cauzate de despărțirea de părinți. Cei mai mulți minori în această situate sunt în Moldova și Oltenia.

Raluca Turcan, vicepremiar interimar: „În România în momentul de față avem un fenomen cu părinți plecați, copii care deja au foarte multe traume și piedici în integrarea lor în societate. Plecăm de la un minim de 3.000 de copii, de beneficiari.”

Toți cei vizați vor primi mâncare, jucării, rechizite, vor fi incluși în programe after school, de consiliere psiho-pedagogică și de orientare vocațională. Și părintele rămas acasă sau rudele care au în grijă copilul vor fi consiliați.

Citește și
vitamina c
De ce nu este bine să tăiați fructele și legumele. Cum își pierd vitaminele

Datele oficiale arată că sunt 91.000 de copii cu părinții plecați în străinătate. Dintre ei, 16.000 au atât mama, cât și tatăl peste hotare și au rămas în grija rudelor. Statisticile sunt, însă, incomplete, pentru că nu sunt cuprinși copiii prea mici să meargă la școală sau la grădiniță și nici cei care au abandonat școala.

Rata abandonului școlar în România este măsurată de Eurostat în grupa de vârstă 18-24 de ani. 16,4% dintre românii care, teoretic, au terminat școala, nu aveau nici măcar opt clase în 2018. Autoritățile au promis acum un deceniu că vor scădea rata la 10%, cât e media Uniunii Europene, dar până acum nu au reușit.

Copiii rămași acasă, lipsiți de supraveghere și de afecțiune, sunt expuși mai multor riscuri: abandon școlar, autoizolare, apariția unor tulburări emoționale și comportamentale, împreună cu accesul limitat la servicii de sănătate și educaționale, spun cei de la ''Salvați Copiii''. Organizația derulează de mai bine de 10 ani programe dedicate copiilor rămași singuri acasă sau în grija rudelor.

În program pot intra școli publice și private, furnizori de servicii educaționale și de consiliere școlară, ONG-uri, asociații și instituții de cult. Proiectele trebuie depuse până pe 25 mai, anul acesta.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult