Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Pelerinajul de Sfânta Parascheva de la Iași. Moaştele au fost scoase din Catedrala Mitropolitană

Your browser doesn't support HTML5 video.

Iașiul îmbracă straie de sărbătoare miercuri.

Ca în fiecare an, la Catedrala Mitropolitană, pe 14 octombrie, se celebrează hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei, ale cărei moaşte se află în interiorul bisericii.

Însă măsurile impuse de pandemie vor face anul acesta sărbătoarea să fie diferită, iar sutele de mii de pelerini din alți ani, rămân doar o amintire.

A fost forfotă marți noapte în curtea Mitropoliei. Familia din Bucureşti care, de 17 ani, împodobeşte cu flori baldachinul, şi-a împlinit misiunea şi de această dată. A înfrumuseţat locul unde va fi depusă racla cu moaştele Sfintei Parascheva.

Maria Bulat: “Avem aranjamente cu baza siclam, ne-am dorit să fie vesele, nu am combinat foarte multe tipuri de flori, avem 3 tipuri de trandafiri, 3 de crizantemă, crin imperial, mai mult tip de verdeaţă şi brandul care nu lipseşte în niciodată. Pot să vă spun că în fiecare an bucuria este foarte mare, apreciem că sfânta ne primeşte să-i aducem flori de ziua ei”.

Citește și
Ludovic Orban anunță că pelerinajul de Sfântul Dumitru din Bucureşti nu va mai avea loc. ”Riscul este foarte mare”
Nici pelerinajul de Sfântul Dumitru din Bucureşti nu va mai avea loc. Patriarhia: „Un excesiv superior dispreț”

Credincioşii din Iaşi, care au acces în curtea mitropoliei, au încercat să-i ajute spiritual şi pe cei care nu pot participa la slujbă, din cauza restricţiilor impuse de autorităţi. De pildă, un tânăr a stat trei seri la rând să ducă la racla Sfintei Parascheva pomelnice pentru cei din alte judeţe. Tânăr: "M-am gândit să vin în ajutorul celor care anul acesta nu pot participa la pelerinajul sfintei Parascheva. Am postat un anunţ pe Facebook, toţi cei care doresc să fie pomeniţi şi ei au trecut în comentarii numele celor dragi pe care eu i-am trecut pe un pomelnic şi i-am adus la sfântul altar.”

Constantin Sturzu, preot: “Mi-am arătat disponibilitatea de a duce pomelnicele celor care nu pot ajunge aici şi a le pomeni eu personal.” Tot pe internet a lansat o iniţiativă şi un alt tânăr, care a depus flori în fața mitropoliei în numele altor persoane. Aşa se face că a primit donaţii de la zeci de oameni din ţară şi din străinătate şi a adus nu mai puţin de 140 de ghivece cu flori. Participant: "Foarte simplu, un mesaj pe facebook, un mesaj pe telefon la prieteni să vină cu câte o floare la Sfânta Parascheva. Chiar acest buchet este o comandă de la o doamnă din Germania, care a văzut mesajele şi s-a oferit să contribuie, alte persoane din Bucureşti au donat mai mult şi vor veni mai multe ghivece."

Alţii, au fost împăcaţi că au trimis măcar poze celor dragi.

Participant: "Le trimit prietenilor apropiaţi şi persoanelor care nu au putut să ajungă anul acesta la Sfânta Cuvioasa Parascheva. deoarece situaţia creată în ultimele zile ne face să fim solidari şi unitari şi să trimitem gândul nostru celor care nu pot să ajungă aici" Ceremonia religioasă de miercuri va fi oficiată de un sobor de 15 preoţi din zona Moldovei. Slujbă va fi ţinută pe un podium amenajat pe bulevardul Ştefan cel Mare, în dreptul catedralei mitropolitane.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult