Modifica setarile cookie
Toate categoriile

PAȘTE 2020. De unde putem cumpăra carne de miel și cât costă kilogramul

Your browser doesn't support HTML5 video.

În sufragerie, cu o cafea alături, mii de români îşi caută pe internet tot ce le trebuie pentru masa de Paşte, inclusiv mielul.

Este primul an în care mulţi cumpărători acceptă, fără regrete, să nu aleagă din galantar. Ciobanii spun, că faţă de 2019, numărul celor care merg direct la stână a scăzut. Aşa că unele familii de crescători şi-au mutat turmele în online, preiau comenzi, fac pachete, şi apoi le duc la uşa clienţilor.

În satul Nisipari din Constanța, crescătorii de oi aşteaptă clienţii să ia mieii de Paşte direct de la stână. Cer 25 de lei pe kilogram.

Marian Ciucea, crescător de oi: "Spre sacrificare, vreo 300 de bucăţi. Nu ştiu dacă o să avem timp să facem şi livrări pentru ce comenzi avem. "

Pentru că, potrivit restricţiilor de circulaţie, numai localnicii pot cumpăra de la ciobani. Ceilalţi doritori fie merg în halele de carne, cât mai aproape de domiciliu, fie cer livrare acasă.

Citește și
Oamenii întreabă dacă pot ieși să cumpere miel de Paște. Care e răspunsul oficial al Poliției Române
Oamenii întreabă dacă pot ieși să cumpere miel de Paște. Care e răspunsul oficial al Poliției Române

În Ţara Lovistei, pe Valea Oltului, o familie a intuit încă de acum câteva săptămâni că, în acest an, oamenii vor avea nevoie şi de transport. Preţul se negociază la telefon, până la 23 de lei pe kilogram.

Florin Sofilca, fermier: Am fost nevoiţi să ne păstrăm clienţii, am făcut şi un mic site, în aceeaşi zi ducem."

Între timp, în Oborul offline, adică în piaţa Obor, la ora 10 dimineaţa, altădată vârful zilei de cumpărături, în fața măcelăriilor este pustiu. Faţă de anul trecut, preţurile au crescut cu un leu, cel mult doi lei pe kilogram. Negustorii se declară miraţi că au mai puţini clienţi, dar încep să-şi dea seama unde s-au mutat.

În online! Un târg ţărănesc s-a relocat cu totul pe internet, iar producătorii vând astfel, în capitală, inclusiv carnea proaspătă. În online, oferta face faţă şi cumpărătorilor mai pretenţioşi! Sunt site-uri care oferă pachete deja pregătite pentru fripturi, stufat, ciorba şi drob.

Florin Meteita: "Produsele vor pleca prin curier frigorific, în scurt timp, ambalate în vid. Sunt protejate împotriva oricărei atingeri umane."

Sursa e o stână din Botoşani, livrarea se face în 72 de ore. E drept, preţul pieselor este mai mare decât al carcasei, dar gospodină scapa de efortul tranşării. Autorităţile avertizează că oricine va aduce mielul acasă trebuie să aibă documente care atestă provenienţa şi să poată emite bon fiscal, chitanţa sau factura.

La Sibiu, fermierii încearcă, fără mare convingere, toate variantele, dar deocamdată n-au prea mare succes. E drept, au şi cel mai mare preţ: 28 de lei kilogramul, plus taxa de curier.

Fermier: Toată lumea sună şi întreabă cât e kilogramul, dar sunt rezervaţi în a face o comandă sau să spună că vin după el.  Reporter: Se mai cumpăra carcase întregi? Fermier: Nu, maxim jumătate, sferturi...

Concluzia- contează şi sursa şi confortul clientului şi preţul. Dar, mai ales în acest an, e important să faceţi cumpărături sigure.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult