Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Pagube uriașe după ploile torențiale. Mii de hectare s-au transformat în mlaștini

Your browser doesn't support HTML5 video.

Din cauza acestor valuri succesive de ploi, mii de hectare de terenuri sunt adevărate mlaștini. Pe porțiuni întregi apa băltește, iar plantele, care oricum nu mai sunt bune de nimic, nu pot fi recoltate.

Direcțiile Agricole din toată țara au început să facă bilanțul terenurilor distruse de ploi, după ce abia au terminat de numărat loturile afectate de secetă din prima parte a anului.

În Galaţi, agricultorii s-au plâns de secetă, din martie până în iunie, apoi de apă căzută din abundenţă, care le-a înecat culturile. La marginea satului Piscu, de pildă, e jale. Rapița, floarea soarelui şi grâul nu au putut fi recoltate şi s-au uscat pe câmp. Pământul este încă plin de apă. A plouat torenţial în mod repetat, cu 30 până la 50 de litri pe metrul pătrat. Prea mult, pentru majoritatea culturilor.

Atât de multă apă s-a adunat pe câmp încât agricultorii nu au reuşit să o scoată nici cu motopompele. În cele din urmă au făcut şanţuri pentru ca apa să se scurgă într-un canal de irigaţii. În zonele unde culturile au scăpat de ploaia în exces, au fost afectate de grindină.

Citește și
viitura
Mașini luate de viitură și culturi distruse. Codul galben a măturat mai bine de jumătate din ţară

În judeţul Galaţi, aproape 140.000 de hectare au fost oficial declarate calamitate. Grâul, mazărea, soia sau rapița au fost pariuri pierdute pentru cei mai mulţi agricultori. Doar porumbul ar mai putea salva anul agricol, cred specialiştii. Doina Ragea, director Direcţia Agricolă Galaţi: "Totuşi acum porumbul este frumos şi sperăm la o producţie de cinci tone, nu putem spune acum exact pentru că mai e până-n octombrie."

Suferă pământul şi în Moldova, unde în zone întregi a plouat torenţial în fiecare zi, în ultimele 2 săptămâni.

Autorităţile au identificat până în luna iunie peste 10.000 de hectare de culturi afectate. Acum fac bilanţul ultimelor săptămâni, în care au fost distruse porumbul, floarea soarelui, grâul, rapița, sfecla de zahăr, viţa de vie şi soia.

În Iaşi, de exemplu, luna iulie n-a mai fost atât de ploioasă de 21 de ani, potrivit meteorologilor. Au căzut peste 130 de litri de apă pe metrul pătrat, o cantitate aproape dublă faţă de normalul perioadei.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult