Pagube de zeci de milioane de lei din cauza cormoranilor. Proiectul propus de 14 parlamentari
Your browser doesn't support HTML5 video.
Piscicultorii dau vina și pe cormorani și spun că aceste păsări mănâncă în fiecare an 20.000 de tone de pește. Mai mulți parlamentari au depus un proiect de lege, prin care vor scoaterea cormoranilor de pe lista speciilor protejate și vânarea lor.
Gheorghe Huian administrează 800 de hectare de luciu de apă în judeţul Iaşi. În bălţile pe care le deţine creşte somn, plătică şi caras. Din cauza cormoranilor, care în zona - susţine piscicultorul - au depăşit o mie de exemplare - afacerea lui are de suferit.
Gheorghe Huian, director general societate de piscicultura: "Pagubele produse de cormorani în unitatea noastră se ridică la 250 până la 300 de tone. Dacă înmulţim cu un preţ mediu de producţie de 10 lei, se ridică la 2 milioane jumătate - 3 milioane de lei. Fiecare cormoran îmi ia zilnic 10 lei din buzunar"
Problemele sunt aceleaşi pentru aproape toţi piscicultorii. Ca să alunge cormorani, au pus sperietori şi plase de protecţie în zona balţilor şi au folosit tunuri cu gaze ori cu unde radio, dar n-au avut succes.
Mihai Schița, manager ferma piscicolă: "Am încercat să îi alungăm cu bărcile, nu am reuşit. Avem pierderi de ordinul sutelor de milioane"
14 parlamentari PSD, unul de la ALDE şi altul de la PMP au depus la Senat un proiect ca să modifice Legea vânătorii şi să scoată cormoranii din rândul speciilor protejate, ca să poată fi vânaţi.
Iniţiatorii spun că aceste păsări mănâncă anual 20.000 de tone de peşte.
Alexandru Stanescu, deputat PSD: "Avem 140.000 de cormorani şi fiecare mănâncă 150 de kilograme de peşte pe an. În plus, peştele este stresat de cormorani."
Despre problema cormoranilor în România a început să se vorbească la începutul anului - după ce Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a prezentat-o în Comisia de Pescuit a Parlamentului European.
Petre Daea, ministrul Agriculturii: "Cormoranii în România fac baie în piscine.″
Conform proiectului, vânătoarea cormoranilor ar urma să fie permisă de la începutul lui septembrie până la sfârşitul lunii februarie.
Cătălin Platon, director executiv Romfish: "Iniţiativa este lăudabila doar că nu este suficientă. Sistemul de management al populaţiei de cormorani mare din România trebuie corelat cu un sistem de compensaţie pentru fermieri. Situaţia este scapată de sub control din anii 90, iar efectivele de cormorani mari din România nu pot fi rezolvate prin vânătoare."
Conform datelor oficiale emise de Guvern, în 2014, în România aveam 60.000 de exemplare de cormorani. În Europa sunt aproape 2 milioane.
Sursa: Pro TV
Etichete: peste , cormorani , pagube , ferme piscicole
Dată publicare: 08-10-2019 07:09