Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Orice persoană poate adopta un câine sau o pisică dintr-un adăpost, fără să plătească nimic

Your browser doesn't support HTML5 video.

În România rurală, dar nu numai, soarta animalelor care nu sunt de rasă e destul de ingrată: câinii și pisicile sunt abandonați în fiecare sezon, chiar dacă sunt la stadiul de pui neajutorați.

Pentru a stopa acest fenomen, adăposturile organizează evenimente de adopție.

În paralel, și Poliția animalelor acționează în teren și pedepsește actele de cruzime. De la începutul anului, șase persoane au fost arestate și s-au dat cu 63% mai multe amenzi decât anul trecut.

Denis, Lola și Pufulete au fost prezentați în Parcul Izvor. Casa lor provizorie este adăpostul ASPA, însă acum au ieșit în parc pentru a fi admirați și adoptați de oameni de încredere. Este o acțiune de promovare a prietenilor necuvantatori. Adopțiile sunt gratuite, iar doritorii trebuie să se prezinte cu buletinul, o dovadă de spațiu și o adeverință de venit.

Deși legea pedepsește abandonul animalelor, prea puține cazuri sunt amendate. În plus, nimeni nu aplică riguros legea privind sterilizarea obligatorie a câinilor și pisicilor fără pedigree. Poliția animalelor, o structură înființată anul trecut, se lupta totodată și cu actele de cruzime asupra animalelor. 690 de controale au fost făcute în ultimele șase luni. Agenții au dat 1.218 de amenzi, iar 6 persoane au fost arestate pentru maltratarea animalelor.

Citește și
Câinii și pisicile „de pandemie” sunt date înapoi la adăposturi pe măsură ce Marea Britanie reintră în normalitate
Câinii și pisicile „de pandemie” sunt date înapoi la adăposturi pe măsură ce Marea Britanie reintră în normalitate

Comisar șef Alexandru Radu, directorul Direcției pentru Protecția Animalelor: "Ordinul de plasare în adăpost a permis polițiștilor ca până în prezent să fie plasate în adăpost 571 de animale".

După un răgaz dat stăpânului ca să remedieze problemele de casă, fiecare caz este reanalizat.

Cătălina Trănescu, purtător de cuvânt ASPA: ”După cele 45 de zile, deținătorul are dreptul să ceară restituirea animalului, în cazul în care acest lucru nu se întâmplă, noi promovăm spre adoptare. Legislația națională obligă adăposturile să eutanasieze animalele la 14 zile de la intrarea în adăpost”.

Cel mai tulburător caz s-a petrecut în luna martie, în Ilfov, când un bărbat a fost arestat după ce și-a incendiat calul, legat la căruța plină cu lemne. Și în județul Constanța, polițiștii au descins la un adăpost cu 150 de câini și pisici, ținuți în condiții jalnice. Sunt urmărite și luptele de câini sau traficul ilegal de animale de companie.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult