OIM, despre impactul pandemiei: "Cea mai gravă criză după cel de-al Doilea Război Mondial"
Acestea sunt avertizările Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM), care a avertizat că este vorba de cea mai gravă criză cu care se confruntă muncitorii după cel de-al doilea război mondial, potrivit Agerpres.
OIM a subliniat că pandemia de coronavirus are un efect catastrofal asupra timpului de lucru şi asupra veniturilor la scară mondială, susținând că efectele pandemiei sunt mult mai mari decât cele din perioada crizei financiare din 2008-2009.
"Pandemia are consecinţe foarte serioase asupra sectorului muncii. Patru din cinci muncitori trăiesc într-o ţară unde au fost introduse restricţii parţiale sau totale", a declarat directorul general al OIM, Guy Ryder, adăugând că 81% din forţa de muncă globală de 3,3 miliarde persoane sunt în prezent afectate.
Situația la nivel global
Reduceri puternice ale numărului total de ore de muncă sunt preconizate pentru statele arabe (8,1% din numărul total de ore de muncă sau cinci milioane de locuri de muncă full time), în Europa (7,8% sau 12 milioane de locuri de muncă full time) şi în Asia-Pacific (7,2% sau 125 de locuri de muncă full time).
Potrivit IOIM, sectoarele cu cel mai mare grad de risc sunt serviciile hoteliere şi restaurantele, industria manufacturieră, comerţul cu amănuntul, serviciile de business şi activităţile administrative.
"Creşterea finală a numărului de şomeri în anul 2020 va depinde mult de evoluţia situaţiei şi de măsurile adoptate", adaugă OIM, apreciind însă că este foarte probabil ca cifrele de la finalul anului să fie "semnificativ mai mari" decât estimările iniţiale care mizau pe 25 de milioane de noi şomeri din cauza coronavirusului.
OIM a salutat măsurile fiscale şi monetare adoptate până acum dar a cerut ţărilor să ia măsuri pentru a ţine oamenii conectaţi cu locurile de muncă pe care nu mai pot să le efectueze, astfel că puţini să ajungă şomeri.
Mii de firme românești și-au trimis angajații în șomaj tehnic
Mii de firme din toată țara au depus actele pentru angajații pe care îi trimit în șomaj tehnic.
Statul le va plăti 75% din salariu, plafonat la salariul mediu pe economie. Pe litoral, peste o sută de mii de angajați care se aflau deja în șomaj și se pregăteau pentru sezonul estival nu pot beneficia de ajutorul financiar.
Pe litoral, din această săptămâna, sezonierii ar fi trebuit să înceapă pregătirile pentru 1 Mai, după perioada de șomaj în care au intrat anul trecut. Însă, cum toate hotelurile sunt închise, cameristele, receptionerele și bucătării au rămas fără niciun venit și nici nu pot beneficia de șomajul tehnic anunțat de Ministerul Muncii.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!