Ocupațiile întâlnite la tot pasul care nu sunt legiferate în România. Oficialii au început actualizarea
Your browser doesn't support HTML5 video.
Așa că și contractele angajaților sunt de multe ori departe de realitate. Oficialii au început o actualizare a acestei liste astfel încât să țină pasul cu realitatea.
Discuția despre Clasificarea Ocupațiilor din România - pe scurt COR - a început după anunțul că Bucureștiul va găzdui Centrul European pentru Securitate Cibernetică.
Surpriza a fost că în legislația noastră nici măcar nu avem această ocupație, deși la noi se vor stabili funcțiile și atribuțiile angajaților din acest domeniu pentru întreagă uniune.
Meserii importante care lipsesc
Din nomenclator lipsesc și alte meserii întâlnite deja în companiile private.
Specialist în social media, nagivator de pacienți, care îndrumă bolnavii în spitalele private, hacker de creștere, care face campanii de promovare sau specialist în identitate vizuală, de care va fi tot mai multă nevoie și în instituțiile de stat.
George Tuta, deputat: ”Din august vom avea acele cărți de identitate inteligente care vor avea un cip și trebuie să ne preocupe cu siguranță și securitatea unei astfel de identități virtuale, vedeți din ce în ce mai mulți oameni folosesc și ghișeul.ro, am trecut de un milion de utilizatori, pentru asta trebuie să cream competențe, dar și jobul respectiv”.
Și sistemul de educație ar putea fi mai bine adaptat la noile posturi din companii.
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației: ”Programele de master au o durată mai redusă și ar putea să ofere o corelare a ofertei educaționale cu nevoile pieței muncii într-un timp mai scurt”.
Peste 4.300 de ocupații în COR
Autoritățile au cerut și sprijinul platformelor de anunțuri de joburi pentru a identifica cele mai frecvente meserii care lipsesc din nomenclator. Un exemplu ar fi joburile care țin de rețelele sociale.
Bogdan Badea, eJobs: ”Social media nu era neapărat la modă acum x ani când s-au făcut funcțiile COR, este o arie nouă a marketingului frecvent întâlnită și atunci multe dintre pozițiile care sunt acolo, specialist campanii Facebook, PPC specialist, SEO specialist, care se ocupă de creșterea organică a anumitor site-uri, care sunt foarte des întâlnite în zona de magazine online care a explodat în ultimii ani”.
Așa se face că în general contractele acestor oameni sunt foarte departe de munca lor reală.
Bogdan Badea: ”Zona aceasta de funcții COR e foarte relevantă la pensionare și dacă nu ești încadrat la un numit nivel s-ar putea să ai o mare surpriză, să aibă o pensie foarte mică, pentru că încadrarea lor a fost aceea a unui specialist, nu a unui manager”.
În COR sunt acum peste 4.300 de ocupații. Probabil vor fi adăugate alte câteva sute, în timp ce altele vor dispărea. Numărătorul de bani, de exemplu, meserie îndeplinită acum cu succes de mașinării.