Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Oazele urbane din Capitală. De ce preferă românii să îşi petreacă timpul liber în grădini de vară

Your browser doesn't support HTML5 video.

La 35 de grade, vestitele grădini de vară din Bucureşti se transformă în adevărate oaze urbane.

Una dintre cele mai frumoase grădini de vară din Bucureşti este cea de pe Strada Arthur Verona.

La una dintre mese o întâlnim pe Lidia, o tânără de 32 de ani, care acum 6 luni şi-a dat demisia din compania la care lucra şi a devenit ghid pentru turiştii care vor să cunoască oraşul. Lidia Muntean, ghid: "În locul ăsta am venit şi înainte să locuiesc în Bucureşti. Era doar zona de aici amenajata şi câteva mese acolo. In timp s-a dezvoltat. Mi se pare că în ultimii ani, în Bucureşti, au explodat foarte multe locuri de genul acesta. Sunt wild. Poate fi un loc minunat să te relaxezi. Sau pot fi un loc fancy, unde poţi să combini mâncarea şi băutura". La 5 minute distanţă, pe Strada Polonă, întâlnim o altă grădină de vară, unde viaţa este pictată în culori vii. Cum păşeşti înăuntru, simţi atmosfera primitoare. Peste tot vezi obiecte vechi, care spun o poveste de familie.

Andrei, proprietar gradina: "Vorbim de o grădină de vară urbana, care are nevoie de foarte multă verdeaţă. Noi avem verdeaţă, vecini prietenoşi şi evident un meniu care să atragă oamenii."

Multe dintre aceste grădini sunt amenajate în curţile unor clădiri istorice. Altele sunt construite chiar în natură, printre copaci, de care au fost agăţate hamace. Majoritatea sunt deschise doar în sezonul estival, au un program prelungit de la 12 ziua la 2 noaptea. Există însă şi localuri care îşi deschid porţile abia după-amiaza. Multe dintre aceste grădini sunt situate în zona centrală şi frecventate adesea de angajaţii marilor companii. Să lucrezi în afara biroului a devenit mai mult decât o modă. Este în primul rând o necesitate pentru cei care caută să îşi hrănească creativitatea. Situată în inima oraşului, dar în acelaşi timp ferită de agitaţia urbană, grădina de vară este locul perfect pentru o întâlnire de afaceri sau pentru pauză de cafea. Cei care le frecventează îşi amintesc cu drag de vremurile când în Bucureşti numărai pe degete aceste localuri. Tudora Mehedinți: "Grădinile bucureştene sunt frumoase, bine întreţinute. E foarte plăcut să te întâlneşti cu prietenii şi să stai de vorbă într-o ambiantă naturală, plăcută, sunt încântată." Grădinile de vară se bucura de succes şi în alte oraşe. În centrul Timisoarei, de exemplu, veţi găsi locuri cochete unde puteţi sta în curţile clădirilor istorice cu băutura preferată pe masă. Într-o altă grădină, platanul din mijlocul curţii, zidurile istorice şi balustradele metalice se transformă intr-un decor cu totul special. Client: "Ne place să avem întâlniri din astea de după masă, nu noaptea târziu pentru că ne place să ne auzim unii pe alţii. Şi cumva e şi stimulant, e galeria aici în spate şi sunt şanse foarte mari să găsim la masa oameni interesanţi care au ceva de spus, se întâmplă să ne mai unim câte o masă". Într-o altă zonă găsim o altă terasa cochetă, aşezată tot în mijlocul oraşului: "Cred că vin pentru linişte în primul rând. Noua ne place să credem că dacă punem ceasuri pe masă, oprim timpul şi atunci cred că foarte mulţi dintre ei găsesc liniştea aia aici la noi." Deşi majoritatea sunt sezoniere, există şi locuri care s-au adaptat în funcţie de anotimp şi au ajuns de la o simplă grădină de vară la adevărate restaurante construite în case interbelice.

Citește și
litoral
80 de hoteluri deschise pe litoral de Paște. Prețul plătit pentru un sejur de Paște

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult