Modifica setarile cookie
Toate categoriile

O tânără din Craiova face profituri record cu o legumă cultivată experimental. FOTO

Your browser doesn't support HTML5 video.

Agricultura în câmp se face mai nou şi iarna. Au apărut şi la noi culturi de nişă, de legume care rezistă la temperaturi scăzute.

Lângă Craiova, de pildă, broccoli şi nu prazul abia se zăreşte de sub stratul gros de zăpadă. Iar cercetătorii din Buzău au reuşit să aclimatizeze mai multe tipuri de plante aromatice.

O tânără a cultivat experimental broccoli pe 1.000 de metri pătrați, iar acum se bucură de un profit peste aşteptări. Legumele se simt excelent sub zăpadă. A reuşit deja să vândă o tonă şi mai are de cules încă jumătate. Marfa ei ajunge cu 3 lei pe kilogram în pieţele en-gros.

Patricia Popa: "Am început a-l cultiva destul de târziu, în luna octombrie, la sfârșitul lui septembrie, și acum s-a acoperit de zăpadă. Fiind în luna lui decembrie și avem ultima recoltă. Nu are nicio problemă, frigul îl ajută să reziste, să se mențină fraged și așa cum se și transportă în cantități pe pat de gheaţă, este foarte bine în zăpadă.”

Citește și
ridichi
Cum am ajuns să avem salată şi ridichi româneşti proaspete pe masa de Crăciun

Înfiinţarea unui hectar cu broccoli costă 1.000 de euro, însă recolta este de 10 - 15 tone.

Şi la staţiunea de cercetare legumicolă Buzău tufele de cimbru, chimen şi ceai Mursalski, folosit cu succes în programul de pregătire al astronauţilor sovietici, îşi păstrează aroma proaspătă şi la temperaturi negative.

Cercetătorii au reuşit să aclimatizeze astfel de plante, după ani de studii. Acesta este primul soi românesc obţinut la noi în ţară care a fost înscris spre omologare şi în anul doi formează tulpina floriferă şi formează seminţe. De la acesta se consumă seminţele.

Costel Vânătoru, cercetător SCDL Buzău: ”Vorbim de varietăţi de cimbru, cimbru de Siberia, saturea montană. Avem două varietăţi care s-au adaptat foarte bine la condiţiile pedoclimatice ale zonei noastre. Altă plantă se numeşte chimen, aceasta creşte bine şi în flora spontană.”

Camelia Bratu, cercetător: "Cimbrul şi chimenul sunt două plante aromatice condimentare folosite la noi în ţara pe scară largă. Să nu uităm că se apropie sezonul sărbătorilor şi astfel în fiecare gospodărie cimbrul îşi va găsi utilitatea în diverse preparate culinare, iar odată cu sezonul răcelilor, ceaiul preparat din inflorescenţele acestuia ajută foarte mult sistemul respirator şi chimenul are aceste proprietăţi.”

Plantele pot fi recoltate în orice anotimp, iar durata de viaţă a culturilor ajunge şi la zece ani.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult