O clădire cu risc seismic din București va fi consolidată fără ca locatarii să mai fie mutați. Tehnica inovatoare folosită
Your browser doesn't support HTML5 video.
Lucrările se vor realiza în exteriorul clădirii și fac parte dintr-un proiect pilot dezvoltat de două universități internaționale. Primăria Capitalei va primi pentru renovarea acestei clădiri fonduri nerambursabile de 570.000 euro. Iar în viitor, această tehnică ar putea fi folosită și la alte clădiri cu risc seismic.
Clădirea cu două etaje este în Sectorul 4, iar intervenția se va face doar în exterior, ceea ce înseamnă că proprietarii nu vor mai fi mutați. Această metodă se poate folosi doar în cazul clădirilor de înălțime mică.
Consolidarea imobilului se va realiza cu ajutorul unor panouri de tip SandWich. Structura de rezistență va fi întărită. Iar peste acest sistem se va aplica un ecran multifuncţional care va îmbunătăţi semnificativ eficienţa termică a clădirii. De asemenea, pentru monitorizarea pe termen lung se vor monta senzori seismici integraţi în fațada clădirii.
Soluția inovativă, testată în premieră în RomâniaSoluția inovativă de consolidare, la care lucrează specialiștii unor universități din Olanda și Italia, va fi testată în București și în alte două orașe europene. Banii vin de la Uniunea Europeană și sunt nerambursabili. Tehnica testată pentru prima dată în România s-ar putea extinde și la alte clădiri de același fel din capitală.
Răzvan Munteanu, director AMMCRS: ”E un proiect pilot de cercetare, suma alocată municipiului Bucuresti e de 570.000. Acum sunt mai multe provocări, de a armoniza cadrul legal existent în România din perspectiva normativelor de proiectare cu soluțiile tehnice elaborate de aceste universități”.
Matei Sumbasacu, ing. constructor: ”Consolidarea clădirilor, păstrând locuitorii în clădire, este o operațiune dificilă și nu se poate realiza la multe tipuri de clădiri, există însă câteva situații speciale, unde putem face aceste lucruri, la clădirile cu parter flexibil de exemplu, deoarece vulnerabiltatea clădirii se află la parter, se poate interveni doar la nivelul parterului, pentru a rigidiza și crește foarte mult rezistența clădirii la seism”.
Chiar dacă în ultimul an legislația în domeniul consolidărilor a fost simplificată, prea puține clădiri au fost consolidate, din zecile de mii cu risc seismic.
Sursa: Pro TV
Etichete: proiect , reabilitare , cladiri cu risc seismic
Dată publicare: 29-07-2023 19:19