Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Nu mai cultivăm ceapă din cauza costurilor mari, Ucraina ne-o vinde la o treime din preț. Câtă ceapă consumă un român

Your browser doesn't support HTML5 video.

Deși punem ceapă în tot ce mâncăm, mai puțin în prăjituri, fermierii noștri sădesc tot mai puțină în grădină. Se plâng de costurile mari pe care le implică această cultură, de lipsa subvențiilor și a spațiilor de depozitare.  

Așa că am ajuns să importăm ceapă de peste 43 milioane de euro, iar cel mai nou furnizor este Ucraina, țară aflată în război și care-și vinde marfa la o treime din cât costă la noi.

”Că vorbim de tocănițe, platouri cu specialități tradiționale, salate ori ciorbe cu afumătură (dă cu pumnul în ceapă- n.red.) toate trebuie mâncate cu o ceapă românească spartă cu pumnul".

Dar și supa franțuzească de ceapă ori dulceața făcută din aceiași bulbi sunt tot mai apreciate de gurmanzi. Așa se face că într-un restaurant de dimensiuni medii se foloseste o jumătate de tonă de ceapă pe lună.

Ana Maria Suciu, reprezentant restaurant: ”Merge de minune cu jumerile și slăninuța noastră afumată”.

Citește și
ceapa
Țara în care ceapa este mai scumpă decât carnea. Soluția de urgență la care va apela guvernul
”Nu există nicio subvenție, nu avem spații de depozitare”

Mâncăm, fiecare, în jur de un kilogram și jumătate de ceapă pe lună, spun datele Institutului Național de Statistică, dar numai jumătate este autohtonă. Fermierii români cultivă tot mai puțină.

Elisabeta Androne, din județul Alba, a rămas cu o zecime din producția de altădată.

Elisabeta Androne, producător Vințu de Jos: ”Înainte cultivam pe 5.000 de metri pătrați și făceam câteva tone de ceapă, aveam și desfacere".

Și alții s-au reorientat spre legume mai profitabile.

Radu Bordean, producător: ”Ceapa nu stă de la un an la altul, că se strică, nu este un depozit, nu este nimic să o păstrezi la o temperatură cât de cât constantă”.

Loredana Adam, producător de ceapă: ”Am încercat să producem doar pentru localnici".

Nicu Spineanu, consilier Direcția Agricolă Alba: ”Nu există nicio subvenție, nu avem spații de depozitare, care ar fi foarte utile și costurile foarte mari cu producția".

Importurile aproape s-au dublat în doar trei ani

Ceapa roșie, care se mai cultivă doar în anumite locuri din țară, a ajuns să coste 9 lei kilogramul. Luăm, în schimb, marfă din alte țări.

Nicolae David, comerciant: ”Vine din Olanda, vine din Turcia, vine din Italia".

Importurile au crescut de la un an la altul și au ajuns să valoreze, anul trecut, 43 de milioane de euro.

Import ceapă în stare proaspătă sau refrigerată

2023 (ianuarie-octombrie)    43 milioane de euro

2022                                     29 milioane de euro

2021                                     26 milioane de euro

2020                                     25 milioane de euro

Sursă: INS

Furnizorul tradițional este Republica Moldova, dar cum acolo stocurile au scăzut, am început să aducem ceapă din Ucraina.

Fermierii din țara aflată în război își vând producția cu un 1,5 lei kilogramul.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult