112, pe post de taxi. Explicația halucinantă a unei persoane care a chemat ambulanța
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
Unii chiar exagereză starea, în care se afla ca să fie mai convingători. În acest fel, aglomerează serviciile de urgenţă ale spitalelor şi aşa pline ochi.
În Timiş, jumătate dintre oamenii care solicită o ambulanţă - spun angajaţii de la salvare - nu au nevoie de intervenţia serviciului.
Oamenii sună frecvent şi cer să fie duşi la un spital pentru banale dureri de burtă ori de spate şi stări uşoare de ameţeală - cazuri care, în mod normal, pot fi rezolvate de medicii de familie.
Operator ambulanță: "Stomacul este unde intră mâncarea, doamnă dragă. Hernia la burtă îs maţele, intestinele, ca să vorbim pe românește. Deci, ce o doare, ca să înţeleg? Deci, nu ştiţi, ați sunat și nu știți. O să o ducem la spital ca să vedem ce are."
Deşi simptomele precizate de femeia care a sunat la 112 nu erau grave - potrivit legii - dispecerul a fost obligat să trimită o salvare.
Aşa cum se întâmplă în multe astfel de cazuri, când au ajuns la pacient, ambulanțierii nu au făcut altceva decât să constante că era în regulă.
Reporter: "A fost un caz grav? Medic: "Nu". Reporter: "A necesitat într-adevăr ambulanța? Medic: "Nu..."
Reporter: "Medic de familie nu aveţi?" Rudă pacient: "Avem, dar cu ambulanţa este altceva...."
Carmen Dehelean, Serviciul de ambulanţă Timiş: "Sunt foarte multe cazuri care nu ne aparţin, care pot să se ducă la medicii de familie, care pot să se ducă în policlinica să se adreseze spitalelor direct. "
Reprezentanţii serviciilor de ambulanţă susţin că mulţi romani confunda salvarea cu taximetrele. În Arad, oamenii cer ajutor la 112 doar ca să fie duşi gratis la spital.
Loredana Petroman, asistent medical Serviciul de ambulanţă Arad: "La adrese găsim pacienţi cu bagajele făcute cu bilete de trimitere, motivând că doresc să fie transportaţi la spital ca să poată intra mai repede. Deoarece nu s-a putut deplasa la medicul de familie, fiind prea departe."
În Vaslui, de la 110 de solicitări pe zi, în 2014, s-a ajuns acum la 150.
Dan Ungureanu, purtător de cuvânt SAJ Vaslui: "Ei au impresia că dacă ajung la UPU cu ambulanţa intră în faţă, mai repede la medic. Nu e adevărat."
Mihai Grecu, UPU Timişoara: "Îi vedem pe toţi pentru că de asta suntem aici, dar - din păcate supraaglomerarea în unitatea de primiri urgente şi supraaglomerarea în prestructurile de spital crează premizele erorilor medicale."
Şi la Spitalul Universitar din Bucureşti doar jumătate dintre cei care ajung la UPU sunt cazuri urgenţe.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!