Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Multe companii se pregătesc de revenirea la birou. Cum reacţionează angajaţii

Your browser doesn't support HTML5 video.

Numărul tot mai mare al celor vaccinați determină companiile să renunțe la telemuncă și să cheme la birou o parte dintre angajați. Multe firme caută sedii mai mari de lucru, în timp ce altele reamenajează birourile. Pentru început, se va lucra în regim mixt.

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a mai declarat luni că purtarea măștii la birou ar putea fi "limitată", dacă toți angajații sunt vaccinați împotriva COVID.

”Cu verde sunt oamenii care vin zilnic la birou sau vin de 3,5 ori pe săptămână. Cu roșu sunt cei care au zis că nu vin la birou din N motive, cu albastru sunt cei doi care nu și-au exprimat nicio opțiune. Galben sunt oamenii care vin de două ori pe săptămână la birou”.

Planul din această companie de marketing digital a fost făcut în urma unui sondaj intern. Mai bine de 30% dintre angajați s-au întors la birou, cei mai mulți la contabilitate sau financiar. Firma permite în continuare munca de acasă, însă prezența este obligatorie atunci când sunt organizate cursuri de perfecționare.

Elena, angajată: ”Da, e mai comod să lucrezi de acasă, că te trezești și dai drumul la calculator și nu mai stai în trafic, dar și socializarea este foarte importantă”.

Citește și
vaccin
Țara în care toţi angajaţii vor trebui vaccinaţi pentru a se putea prezenta la locul de muncă

Nicoleta Ilea, manager de Resurse Umane companie de marketing digital: ”În acest moment luăm în considerare să schimbăm, să luăm un birou ceva mai mare, iar oamenii să aibă mai mult spațiu la dispoziție pentru a putea lucra în siguranță”.

În schimb, această companie de recrutare a amenajat birouri individuale pentru angajați, iar oamenii vin prin rotație la sediu.

Ioana Petrea, manager al unei agenții de recrutare: ”Venim în funcție de întâlniri, de interviurile pe care le avem programate, deși suntem toți vaccinați. La noi își doresc să se întoarcă pentru că noi avem un sediu atipic”.

 

Jumătate dintre angajați și-ar da demisia dacă nu li se oferă flexibilitate

 

Ușor-ușor, și zona Pipera începe să se anime, însă aici își au sediul companii cu sute sau chiar mii de angajați. O revenire totală este preconizată abia în toamnă. Asta și pentru că urmează o perioadă de concedii, după un an plin de restricții.

Bogdan Badea, managerul unei companii: ”Într-un call center fiecare vorbește la casca lui, cu clienții respectivi. De ce ai face-o într-un spațiu comun, ca toată lumea să se audă cu toată lumea? De ce ai aduce 500, 1.000 de angajați înapoi la birou dacă ei reușesc să își desfășoare activitatea foarte bine de acasă?”.

Angajații își doresc un program de lucru care să le permită atât munca de acasă, cât și cea de la birou.

Potrivit unui studiu internațional, peste jumătate dintre salariați și-ar da demisia dacă nu li s-ar oferi flexibilitate după pandemie.

”- De acasă nu aș putea să lucrez. - De ce? - Ceva acasă mă distrage, e mai bine la birou, acasă e ciudat”.

”Eu lucrez de acasă și o să lucrez de acasă în continuare”.

Indiferent că muncesc din propria locuință sau vin la sediul companiei, pandemia i-a motivat pe angajații români. Anul trecut, au fost singurii la nivel european care au depășit pragul celor 8 ore de muncă pe zi.

În top suntem urmați de bulgari și sloveni. La polul opus, cele mai reduse durate de muncă săptămânale au fost înregistrate în Olanda, Austria, Italia sau Danemarca. 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult