Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Mii de tone de gunoaie sunt purtate de râurile din țară. Garda de Mediu nu sperie pe nimeni cu amenzile

Your browser doesn't support HTML5 video.

Odată cu topirea zăpezilor, România îşi arată cea mai urâtă dintre fețe, de care sunt responsabili oamenii fără respect pentru natură. Ţara este brăzdată de râuri care poartă învolburate mii de tone de gunoaie.

O parte rămân agăţate de arbori şi tufe prin lunci, altele ajung în lacurile de acumulare, iar multe se duc până în mare. Drumuri şi câmpii sunt acoperite de mizerie, iar localnicii, dar şi mulţi dintre primari ridică din umeri. Garda Naţională de Mediu nu reuşeşte să sperie pe nimeni cu amenzile.

Malul râului Prahova - comuna Brazi. O localitate bogată, unde Consiliul local a înfiinţat propria firmă de salburitate. Peisajul este sinistru. Toate mizeriile din satul Stejaru ajung pe marginea apei.

Primarul spune că a montat în zonă camere de supraveghere ca să îi prindă pe cei care duc deşeurile pe malurile raului. Când echipa PRO TV a ajuns acolo nu funcţiona niciuna.

„Părerea mea personală că nu din localitate s-ar putea să vină din alte zone, dar vă promit că o să rezolvăm această situaţie”, spune edilul Radu Leonas.

Citește și
Acțiune de proporții împotriva celor care aruncă gunoaie cu camionul. S-au confiscat primele două vehicule, în București
Primele acţiuni împotriva celor care aruncă gunoaie ilegal, deşi legea există din 2008

Ne mutăm pe râul Dâmboviţa, în zona turistică Rucăr. Vizitatorii, dar şi localnicii, aruncă deşeurile la întâmplare, iar torenţii le duc până în lacul de acumulare, cândva de o frumuseţe rară.

Autorităţile locale susţin că au curăţat de mai multe ori locul, dar gunoaiele au reapărut. Un voluntar se luptă acum de unul singur.

Şi pe malul Oltului sunt grămezi uriaşe de resturi, de toate felurile - menajere, vegetale şi de construcţii. Cei care le-au lăsat acolo vin de la distanţă, spune primarul din Hăghig.

„Sunt firme de construcţii, de izolaţii, avem şi noi în sat o grămadă. Mai sunt şi din satele vecine care vin seara şi, pac! Noi, administraţia publicăn ne-am transformat în gunoieri, e o situaţie deplorabilă”, spune Alexandru Cucu.

Ajungem pe litoral: la ieşirea din Constanța, pe malul lacului Siutghiol, arie protejată. Deşeurile se descompun în timp şi devin toxice pentru mediu.

Dan Vasiliu, director GeoEcoMar Constanța: „Am remarcat concentraţii foarte mari de zinc, mercur, plumb iar în lacul siutghiol zinc şi arsenic. Provin atât din deşeuri cât şi din conductele pluviale.”

Primăriile riscă sancţiuni din partea Gărzii Naţionale de Mediu dacă nu curăţă terenurile care le aparţin. Amenda este între 20 şi 40 de mii de lei. Dacă după control administraţia locală tot nu face curat, sancţiunea urcă la 100 de mii de lei.

În ţară sunt însă peste 3.000 de primării, iar situaţia este dezastruoasă mai peste tot.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult