Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Măsura luată de Guvern care ar putea salva turismul balnear din România

Your browser doesn't support HTML5 video.

Staţiunile care folosesc apa termală nu mai trebuie să plătească redevenţă pentru această resursă minerală. Măsura luată de guvern este văzută ca o gură de oxigen pentru turismul balnear din România.

Vestea este la fel de bună şi pentru localităţile care utilizează apa geotermală ca agent termic. Decizia va intra în vigoare de la 1 noiembrie.

În urmă cu 6 luni, operatorii din turismul balnear aflau că redevenţa pentru apă geotermală ar putea creşte de 2-300 de ori. Lucrurile au stat însă exact pe dos.

Pe viitor, cele cinci procente pe profitul încasat se vor transforma în investiţii sau vor ajuta la creşterea calităţii serviciilor. Cel puţin, aşa sună promisiunile de acum.

Dumitru Fechete directorul unui complex turistic balnear din Băile Felix: "Este un mare ajutor pentru balneo-turismul din România. Este partea turismului unde avem cel mai mare potenţial de dezvoltare pentru că este un turism care se practică 12 luni pe an. Poate avea două influenţe directe, asta în funcţie de politica fiecărui hotel: poate să reducă tarifele sau poate să crească calitatea serviciilor."

Citește și
Turisti chinezi
18 chinezi, tratati regeste in Govora dupa ce s-a crezut ca sunt investitori. Primar: "Inspirati un pic. Este? E ceva?"

Turist: "Condiţiile să fie mai bune un picuţ, dacă şi tarifele-s mai mari. Normal c-ar fi bine pentru noi, ce să zic, ar fi super."

De redevenţa zero vor profita şi oraşele care se încălzesc cu apă geotermală. În Beiuş, de exemplu, peste 75 la sută dintre locuitori plătesc 95 de lei pe gigacalorie.

Petru Mlendea primarul oraşului Beiuş: "Faptul că nu se mai plăteşte această redevenţă de 5% mă face să cred că cel puţin vom ţine preţurile pe loc, dacă nu vom negocia un pic de scădere a gigacaloriei. Ca să vă faceţi o idee, o garsonieră consumă cam o gigacalorie, deci sub 100 de lei."

Localnică: "Ar fi bine să nu se mărească. Deci ar fi indicat la ce salarii şi la ce pensii sunt."

România deţine o treime din izvoarele termale şi minerale ale Europei însă multe staţiuni care înfloreau în urmă cu 30-40 de ani, sunt acum în paragină.

În aceste condiţii, ungurii ne-au luat-o cu mult înainte şi au dezoltat cu succes acest domeniu care aduce, anual, sute de milioane de euro.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult