Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Masa de Crăciun va fi mai scumpă în 2021. Una din două familii nu își permite să cumpere un brad și cadouri

Your browser doesn't support HTML5 video.

Pentru masa de Crăciun ar fi bine să punem mai mulți bani deoparte, dacă nu vrem să reducem din porții. De la oala cu sarmale, salata boeuf și până la cozonac sau friptură, toate ne vor costa chiar și cu 30% mai mult.

Chiar dacă a fost un an cu recolte bune, alimentele s-au scumpit foarte mult, după majorările de la energie electrică și gaze. În același timp, aproape jumătate dintre părinții din mediul rural ar anula sărbătoarea Crăciunului dacă ar putea, din cauza lipsurilor.

Nelipsite de pe masa de sărbători, sarmalele vor costa mai mult cu 22%. Din lista ingredientelor, cel mai mult vom da pe carne. În jur de 23 lei pe kilogram. Și uleiul s-a scumpit simțitor: a ajuns de la 6 lei la 8 lei litrul.

Iar salata boeuf, vedeta meselor de Revelion, va fi mai scumpă cu 12%. Legumele s-au scumpit în medie cu 7%.

Cea mai mare creștere va fi la cozonaci. Pentru doi cozonaci cu nucă, făcuți în casă, vom plăti mai mult cu 28% la sută. Dacă îi comandăm, vom da și mai mult.

Citește și
Morți și răniți în SUA, după ce un șofer a intrat cu mașina în mulțime, la o paradă de Crăciun
VIDEO. Cel puţin cinci persoane au murit şi 40 au fost rănite după ce o maşină a intrat în mulţime la o paradă de Crăciun

„Zilnic cred că primesc mesaje de la furnizori „am scumpit, am scumpit". La zahăr, de exemplu, de două ori într-o săptămână. Sincer nici nu reușesc să fac un calcul de producție al cozonacului să vedem dacă mai ieșim în profit. Scumpirea s-ar putea să fie undeva la 30%. Eu sper din tot sufletul să nu o facem”, spune un cofetar. 

Și pentru carnea de porc vom plăti mai mult, și așa multă venită din import.

Marii producători au anunțat deja creșteri chiar și cu 25%. Asta înseamnă friptură, cârnați, caltaboși sau tobă mai scumpe. Ca să vă faceți o idee, cu banii cu care anul trecut cumpărăm 5 kilograme de carne, anul acesta vom reuși să luăm doar 4.

Aceste scumpiri vin totuși după un an cu o recoltă bună, însă cheltuielile au crescut, iar fermierii atrag atenția că efectul se va simți și anul viitor.

„Creșterile de prețuri la combustibil, costurile crescute cu energia electrică, mai ales că suntem în perioada mai rece, toate acestea au anulat dacă vreți plusul, bonusul pe care fermierii anul acesta l-ar fi primit de pe urmă unui an cu producții normale, bune”, a transmis președintele Asociației Forța Fermierilor.

În același timp, potrivit unui studiu World Vsion, aproape jumătate dintre părinții din mediul rural ar anula Crăciunul din acest an, dacă ar putea. Una din două familii nu își permite să cumpere un brad și nici cadouri copilului.

În această situație este și o familie cu cinci copii din Iași.

Reporter: Anul asta ce îți dorești?

Sara: O păpușă Barbie.

Reporter: Când le-ați luat ultima dată jucării?

Rodica, mama: Câte o jucărie așa, poate acum 2 ani, mai rupi și le iei câte o jucărioară. Este dureros, te stresezi pentru că copii văd la alți copii și cer și ei.

„1 din 6 părinți ne-au spus că n-au nici măcar 10 lei pentru a cumpăra un cadou copilului și o treime ne-au spus că n-au avut brad sau alții, dacă au avut, a fost unul sărăcăcios, unii ne-au spus că nici loc unde să-l pună”, a explicat un reprezentant al World Vision România.

70 la sută dintre părinții intervievați le-ar face cadou copiilor alimente, haine sau încălțăminte de care au nevoie, și nicidecum jucării sau dulciuri.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult