Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Mare parte dintre români nu-și permit să se încălzească la iarnă: ”Deocamdată, încălzim noi caloriferul”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Iarna se apropie, iar 10% dintre români nu-și permit confortul de a-și încălzi permanent locuința, conform unui sondaj Eurostat. Mulți închid caloriferele și dorm în frig pentru a face economie ori se înghesuie într-o singură încăpere.

 Culmea, pe același loc cu România se află și Germania.

Bucureștiul, dar și alte orașe din țară contribuie substanțial la procentul anunțat de Eurostat, care spune că între 8 și 10% dintre români nu-și permit să se bucure de confort în locuință și să o încălzească permanent.

În Capitală, avem o situație atipică: oamenii fac economie la căldură, fie că vor, fie că nu.

”Femeie: Deocamdată, încălzim noi caloriferul. Acum încă e bine. Reporter: Noroc că e mai cald afară. Și când e frig afară, cum vă încălziți? Femeie: Cum? Stăm într-o cameră, ne învelim și de aceea răcim, ce să facem".

În România, 314 localități erau racordate la un sistem centralizat. Însă 280 au fost debranșate, așa că oamenii și-au făcut tot felul de improvizații care le pun viața în pericol.

Citește și
Florin Citu
Cîțu: Guvernul va subvenționa o parte din costul gigacaloriei în marile orașe

Radu Opaina, Federația Asociațiilor de Proprietari din România: "Că este forțat de împrejurări, să trăiască improvizat sau să trăiască în frig... pentru că nu mai primește căldură. Mulți oameni au improvizații, reșouri, calorifere electrice, care n-au ce să caute în priză într-un apartament, pentru că nu-s făcute apartamentele pentru așa ceva".

 

Și președintele asociațiilor de proprietari din România stă în frig

 

În frig l-am găsit și pe Radu Opaina, președintele Federației Asociațiilor de Proprietari din România. Biroul său se află într-un bloc vechi cu centrală proprie, dar - tot ca să facă economie - oamenii nu au dat încă drumul la căldură.

”Reporter: Vă văd și pe dvs. destul de îmbrăcat. Radu Opaina: Exact. Stau în frig. Tot din aceste considerente, pentru că cel care trebuie să-mi dea căldură, să mă încălzesc, să pot să muncesc, să pot să trăiesc, să nu mă îmbolnăvesc, nu-mi dă!".

”Femeie: Chiar dacă vor da drumul la căldură, nu ne vom permite să dăm drumul. Reporter: De ce sunteți nevoită să opriți căldura? Femeia: Nu am bani. Ajung să nu am ce mânca. Reporter: Munciți sau...? Femeie: Muncesc, da, la spital".

Și cei care se încălzesc cu lemne se gândesc de două ori înainte să le pună pe foc. În Holbav, la 23 de km de Brașov, sătenii primesc câte 5 metri cubi de lemn din propriile păduri.

 

Culmea, avem aceeași situație ca în Germania

 

Teoretic, le-ar ajunge pentru a trece iarna, însă depinde cât de grea este. Ca să nu cheltuiască în plus, fac focul într-o singură încăpere, de obicei în bucătărie.

Ioan Oană, localnic: ”Aici facem foc când trebuie să facem mâncarea (trece apoi în alta încăpere, la soba de teracotă- n.red.). O încălzim doar când facem un eveniment aici în cameră, altfel nu facem foc aici în cameră, uitați, e rece”.

”- Și încălziți doar camera aceasta? - Soba, atât, și mai dau drumul la ușă să se încălzească acolea”.

Conform Eurostat, alături de România, același procent al celor care nu-și permit să-și încălzească permanent locuința se regăsește și în Germania.

Procentul e mai mare în Italia și Spania. În Portugalia, Grecia și Cipru, peste 17% dintre oameni își permit luxul de a avea căldură în case. Este adevărat însă că acestea sunt țări călduroase. 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult