Mai mult usturoi românesc în pieţe, de anul viitor. Soiul „Râmnicelu", salvat de cercetătorii din Buzău
Your browser doesn't support HTML5 video.
Cercetătorii de la staţiunea de cercetare pentru legumicultura din Buzău au reuşit să salveze soiul românesc de usturoi Râmnicelu, după ce au găsit la fermierii din judeţ câteva seminţe.
Anul acesta planta a fost cultivată pe o suprafaţă mică şi pentru că a trecut testele, din 2019 urmează să fie omologata şi data producătorilor.
Costel Vanatoru, cercetator SCDL Buzau: "Avem un deficit mare la această specie, în lista oficială a plantelor de cultură nu avem niciun soi comercial înscris, dacă reuşim omologarea acestui soi vom putea comercializa soiul nou şi cultivatorii vor putea beneficia şi ei de subvenţii."
În România sunt cultivate cu usturoi doar 9 mii de hectare. Multe sunt chiar în localitatea Râmnicelu, din Buzău, de unde provine şi soiul salvat de cercetători.
În marile magazine, un kilogram de usturoi românesc se vinde - în medie cu 20 de lei.
Spre deosebire de usturoiul importat din China, Olanda şi Ungaria, al nostru este mai scump, dar are aromă mai intensă şi nu este tratat cu substanţe care să îi stimuleze creşterea.
Calităţile usturoiului românesc au fost demonstrate încă de anul trecut de cercetătorii Facultăţii de Ştiinţă şi Ingineria Alimentelor din Galaţi.
Pentru că la noi se cultivă puţin usturoi, România a importat anul trecut peste 5 mii de tone. Ca să schimbe situaţia, în Botoşani se lucrează la omologarea altui soi românesc de usturoi, cel de Copălău.
CIRPIAN IVANOC, PRIMAR COPĂLĂU: "Pentru acest an au fost în jur de 600 de exploataţii agricole care au cultivat usturoi. Suprafaţa a fost de la 8-10 ari şi până la 1.5 hectare, iar productivitate la aproape 400 de tone pe comună."
Ca să mărească recolta de usturoi, fermierii ar trebui să se asocieze, transmite Ministerul Agriculturii. Dar cei mai mulţi refuză şi îşi vând singuri marfa