Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Luna decembrie, o perioadă de patimi financiare pentru părinţi. Cât scot din buzunar pentru serbări şi cadouri

Your browser doesn't support HTML5 video.

Se apropie luna decembrie şi urmează o perioadă de patimi financiare pentru părinţii care au copii la şcoală sau la grădiniţă. Mulţi sunt disperaţi.

Bugetul pentru diversele activităţi, în care sunt implicaţi cei mici, nu depinde de posibilităţile fiecăruia, ci de decizia comitetului de la şcoală. Se ajunge astfel la sume considerabile pentru şedinţe foto, costume, cadouri, dulciuri, băuturi, dar şi pentru plata actorilor, invitaţi să joace diverse roluri.

Teodora are trei copii: unul este la şcoală, al doilea la grădiniţă, iar mezinul la o creşă din Constantă.

Înainte de Moş Niculae şi de Moş Crăciun, femeia trebuie să facă echilibristica financiară ca să împace pe toată lumea.

Teodora: "Pentru doamna învăţătoare ar fi, la primul copil, 30 de lei, la cel de-al doilea copil este mai mare pentru că este în clasa mai mare şi atunci sunt mai mulţi profesori şi atenţia este mai mică, iar celălalt fiind la creşă îl încadrăm cu primul."

Citește și
scoala
Motivul pentru care peste 1.200 de elevi tremură de frig la ore: „Abia dacă pot să scriu”

În medie, pentru un singur copil, un părinte da între 100 şi 400 de lei. Costumele, albumele foto şi cadourile pentru cadrele didactice reprezintă cheltuielile cele mai serioase:

COSTUM ÎNCHIRIAT - 50 DE LEI COSTUM CROIT - 100-150 DE LEI ALBUM FOTO (5 FOTOGRAFII) - 50 DE LEI CADOU EDUCATOARE/PROFESOARĂ (DE PERSOANĂ) 30- 50 DE LEI DULCIURI/SUC SERBARE - 40 DE LEI CADOU COPIL - 50 DE LEI 

Dacă aveţi trei copii, iar pretenţiile sunt mari, ajungeţi şi la salariul minim pe economie.

Fotografii recunosc că au atât de multe solicitări încât le este practic imposibil să ajungă la toate şcolile şi grădiniţele.

Alin Panaite, fotograf: "Au fost şi cazuri în care ne-au solicitat să facem şi decoruri. Vin, se îmbraca, serbare, faci câteva fotografii şi atunci e totul mai concentrat."

În plus, în acest an, înainte de sărbătorile tradiţionale, urmează cea de centenar. În anumite cazuri, părinţii au fost nevoiţi să cumpere şi costume populare.

Potrivit noului cod etic al profesorilor, cadrele didactice nu mai au voie să primească bani sau cadouri de la părinţi sau elevi.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult