Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Alimentele a căror perioadă de valabilitate ar urma să fie prelungită și cu 6 luni. Un înscris dispare de pe ambalaje

Your browser doesn't support HTML5 video.

Noile tehnologii de producție prelungesc durata de viață a alimentelor. Sunt tot mai multe pentru care producătorii obțin un termen de valabilitate mai mare. Pastele și orezul, de pildă, pot fi consumate încă 6 luni, iar lactatele și untul 2 săptămâni.  

Totul, pe baza unor analize de laborator. Recent, un lanț de magazine din Franța a prelungit valabilitatea pentru 500 de produse. Și la noi, comercianții sunt deschiși la aceste modificări, însă inițiativa trebuie să le aparțină producătorilor.

La Institutul de Cercetări Alimentare din București ajung tot mai multe cereri pentru modificarea termenului de valabilitate din partea unor producători de panificație, lactate și semipreparate.

Alexandru Cîrîc, directorul Institutului Național de Cercetări Alimentare: ”Acolo unde s-au luat echipamente noi, acolo unde sunt fabrici noi, putem vorbi de o prelungire vizibilă a termenului de valabilitate. Am avut situații, de pildă, pentru sendvișurile acestea care vin gata ambalate la o dublare a termenului de valabilitate. S-a ajuns, dacă nu mă înșel, la 30 de zile”.

Tehnologiile noi de producție și de ambalare permit ca anumite alimente să reziste mai mult la raft, fără a fi modificate rețetele inițiale. Cum sunt, de pildă, conservele, făinoasele, ciocolata și chiar lactatele. Contează, însă, foarte mult condițiile de depozitare.

Citește și
oameni pe strada
Inflația anuală în România a crescut la 5,11% în noiembrie: scumpiri semnificative la alimente și servicii

Clientă: ”Făina știu din bunici că ar putea să facă niște gărgărițe și atunci, da, mă uit la ea. Orezul iarăși îl verificăm. De principiu, ne uităm”.

După ce au făcut studii amănunțite de laborator, reprezentanții unui mare lanț de magazine din Franța, de exemplu, au decis să prelungească perioada de valabilitate pentru 500 de categorii de produse marcă proprie.

Termenul de valabilitate, eliminat cu totul în Franța pentru zahăr și sare

De îndată ce siguranța alimentară a fost garantată, termenul de valabilitate a fost extins, de exemplu, cu până la 6 luni pentru paste, orez și linte roșie. Au fost acordate amânări inclusiv pentru unele produse proaspete. De exemplu, până la o lună pentru laptele și smântâna UHT, dar și pentru cârnații uscați, până la 3 săptămâni pentru unt, 20 de zile pentru slănină și 10 zile pentru brânza proaspătă de vaci.

Mai mult, francezii au eliminat termenul de valabilitate pentru zahăr și sare, de exemplu. Consumatorii sunt sfătuiți ca indiferent de perioada în care cumpără produsele să fie atenți la aspect, miros și gust.

Sorin Mierlea, președinte InfoCons: ”Termenul de valabilitate vine și în contextul în care produsul respectiv poate să facă transfer cu ambalajul, poate să facă transfer cu mediul înconjurător, temperatura la care este păstrat și care este propusă pe acea etichetă cu privire la modul de depozitare al prosului. Toate acestea, adunate, dau termenul de valabilitate”.

În încercarea de a combate risipa alimentară care a atins cote alarmante, și Comisia Europeană încurajează etichetarea specifică. Comisarii vor eliminarea de pe etichetă a expresiei ”a se consuma, de preferință, înainte de data de” deoarece mulți oameni aruncă alimentele din precauție la data menționată, deși produsele sunt încă valabile.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult